Krievu nevalstiskās organizācijas prasa mazināt valsts valodas prasmes prasības

23 krievu nevalstisko organizāciju pārstāvji ir parakstījuši vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL), pieprasot pārskatīt Ministru kabineta noteikumus par valsts valodas zināšanu apjomu dažādos amatos strādājošiem.

Šā gada 1. septembrī spēkā ir stājušies "Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību profesionālo un amata pienākumu veikšanai, pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai un Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusa iegūšanai un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi". To realizācija pašreizējā formā, pēc vēstules autoru domām, var novest pie turpmākas mazākumtautību pārstāvju izspiešanas no darba tirgus. Jau šodien mazākumtautību daļa starp bezdarbniekiem ievērojami pārsniedzot viņu daļu starp visiem valsts iedzīvotājiem.

Krievu NVO pārstāvji rosina "līdz saprātīgām robežām" samazināt to amatu un profesiju skaitu, kurām pirmo reizi tiek piemērotas valsts valodas zināšanu prasības un/vai neizvirzīt šīs prasības tām personām, kuras jau ieņem atbilstošus amatus.

Tāpat tiek prasīts neizvirzīt valsts valodas zināšanu prasības personām, kuras apguvušas akreditētu mazākumtautību izglītības programmu un pēc 2008.gada kārtojušas valsts valodas centralizēto eksāmenu.

Tiek rosināts arī samazināt līdz pirmā pamata līmeņa 1.pakāpei (A1) valsts valodas zināšanu prasības personām vai vismaz pensijas vecuma cilvēkiem, kuri pretendē uz pastāvīgo uzturēšanas atļauju vai Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais