Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Lembergs: Bordāns līderis pagaidām ir tikai formāli; Gobzems, jādomā, ka ir adekvāts

© F64

Ja pēc 13.Saeimas vēlēšanām turpināsies priekšvēlēšanu atmosfēra, tad koalīciju būs izveidot ārkārtīgi grūti, vai arī pat neiespējami, komentējot aizvadītās vēlēšanas sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Pilnīgi balta lapa, tāpēc var būt visādi. Izglītība viņam ir augstākā, viņš ir zvērināts advokāts un ir šeftējies pa maksātnespējas administratoru. Kā naudu dabūt saprot, jādomā, ka ir adekvāts," minēja Lembergs.

Viņš uzsvēra, ka priekšvēlēšanu laiks ir aģitācija, bet pēcvēlēšanu laikam vajadzētu būt brīdim, kad sākas darbs.

Politiskās partijas "KPV LV" un Jaunā konservatīvā partija (JKP) sasniegtie rezultāti, iegūstot parlamentā 32 vietas parāda, ka līdzšinējā koalīcija, kas faktiski bija no 2009.gada, cilvēkiem bija piegriezusies, pauda Lembergs. "Es to varētu nosaukt par jauno izrāvienu, jo šis ir visiespaidīgākais sasniegtais rezultāts, ko varu atcerēties. Salīdzinoši, savulaik Valdis Zatlers, "Jaunais laiks" arī Andris Šķēle ieguva vien pāri 20 vietas," piebilda Ventspils mērs.

Galvenais ir izanalizēt, kādas bija šīs valdības un valdošās koalīcijas kļūdas, no kurām lielākos politiskos zaudējumus guva "Zaļo un Zemnieku savienība". Daudz mazākā mērā vai tikpat kā nemaz nezaudēja Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", bet "Vienotība" izjuka no iekšpuses.

Viņš akcentēja, ka šajās vēlēšanās smagu sakāvi cieta premjera valdošā koalīcija. Ja neskaita 2011.gadu, tad līdz šim parlamenta vēlēšanās, kurās premjers bija Valdis Dombrovskis un Laimdota Straujuma, valdošās koalīcijas pozīcijas pat uzlabojās.

Lembergs arī bilda, ka Jāni Bordānu (JKP) par jaunu politikā uzskatīt nevar, jo viņam jau ir liela politiskā pieredze. "Par jaunu viņu var uzskatīt kā līderi, lai gan pagaidām līderis viņš ir tikai formāli," sacīja mērs.

Savukārt "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu viņš raksturoja kā politiskajā vidē pilnīgi nezināmu cilvēku. "Pilnīgi balta lapa, tāpēc var būt visādi. Izglītība viņam ir augstākā, viņš ir zvērināts advokāts un ir šeftējies pa maksātnespējas administratoru. Kā naudu dabūt saprot, jādomā, ka ir adekvāts," minēja Lembergs.

Kā ziņots, parlamentā iekļuvušas partijas valdības veidošanas iniciatīvu sākotnēji grasās ļaut uzņemties populārākajiem politiskajiem spēkiem aiz "Saskaņas" - "KPV LV" un JKP, savukārt "Saskaņu" iesaistīt valdības veidošanas sarunās parlamentā iekļuvušās partijas neplāno, liecina aģentūras LETA aptaujāto politiķu paustais.

Atbilstoši jaunākajiem rezultātiem, "Saskaņa" nākamajā parlamentā iegūs 23 deputātu vietas, "KPV LV" un JKP - pa 16, "Attīstībai/Par" un "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - pa 13, Zaļo un zemnieku savienība - 11, bet "Jaunā Vienotība" - astoņas deputātu vietas.

Gan "KPV LV", gan JKP pauduši gatavību uzņemties valdības vadīšanu.