Sarūpēts svētku mielasts un muzikālais veltījums karavīriem Afganistānā

Lai radītu gan svētku, gan nedaudz māju sajūtu karavīriem, kuri pārstāv Latviju starptautiskajā operācijā Afganistānā, šodien uz operāciju rajonu devās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvji - Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks pulkvedis Ivo Mogiļnijs un Instruktoru skolas Mācību daļas priekšnieks kapteinis Aivars Krjukovs.

Tiekoties ar Latvijas kontingenta karavīriem, NBS pārstāvji pasniegs viņiem AS "Cēsu alus" sagādāto dabīgi raudzēto Ulmaņlaiku kvasu un grupas "Gain Fast" muzikālo veltījumu. Jau tradicionāli karavīri no Latvijas svētkos saņems arī rupjmaizi, kā arī šprotes eļļā, kartupeļu plāksnītes, zefīru un ķiplokus, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas preses pārstāve Sandra Brāle.

Latvijas kontingenta karavīri Afganistānā saņems arī aizsardzības ministra Imanta Lieģa (PS) un NBS komandiera ģenerālmajora Jura Maklakova apsveikumu vasaras saulgriežos.

Kontingenta komandieris pulkvežleitnants Ansis Strazdiņš stāsta, ka pirmkārt jārēķinās ar drošības apsvērumiem un svētku sajūtas ir daudz citādas nekā mājās Latvijā, kur ir lieli plašumi. "Labas attiecības mūsu kontingentam izveidojušās ar Norvēģijas kontingenta karavīriem - Mazarišarīfā kopīgi svinēsim vasaras saulgriežus, jo arī norvēģiem šajā dienā ir vasaras svētki. Pastāstīsim viņiem par mūsu svētkiem un latviešu tradīcijām," ar lepnumu stāsta kontingenta komandieris. Strazdiņš arī piebilst, ka emocionāli grūtāk svešumā, tālu prom no sev tuvajiem cilvēkiem, svētkos varētu būt jaunā kontingenta karavīriem, kuri Afganistānā ieradušies jūnijā.

Arī Meimenā, kur izvietota lielākā kontingenta daļa, notiks simboliska vasaras saulgriežu svinēšana.

Jau ziņots, ka 16.jūnijā aptuveni 130 iepriekšējā Latvijas kontingenta Afganistānā karavīri atgriezās Latvijā.

Latvijas kontingenta rotācija Afganistānā notiek no 1.jūnija līdz 1.jūlijam - vairāk nekā 140 karavīru uz operāciju rajonu dodas vairākās grupās.

Patlaban NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos (ISAF) Afganistānā dien vairāk nekā 175 Latvijas karavīru, no kuriem vairāk nekā 30 karavīru dienesta pienākumus pilda kopējā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā, veicot Afganistānas Nacionālās armijas vienības vadības un karavīru apmācību valsts austrumu provincēs.