Deputāti saudzē ministrijas

Neraugoties uz politiķu atbalstu konceptuālajai iecerei padarīt Latvijas valsts pārvaldi mazāku un efektīvāku, Saeima vakar tomēr neatbalstīja būtiskus ierosinājumus Ministru kabineta iekārtas likumā, nosakot ministriju skaita samazināšanu.

47 deputātiem balsojot "par", 47 – "pret", bet diviem atturoties, Saeima vakar noraidīja jau ilgu laiku apspriesto ieceri samazināt ministriju skaitu no šā brīža 15 resoriem līdz 10.

Visasākās debates izraisīja iecere Vides ministriju apvienot ar zemkopības resoru, kas, pēc vairāku parlamentāriešu vērtējuma, uzskatāma par tikpat absurdu ideju kā suņa un kaķa sakrustošana. Vides aktīvists Ingmārs Līdaka atgādināja, ka atsevišķas Vides ministrijas darbojas 12 no 27 Eiropas Savienības valstīm, jo "ik viena ministra kompetencei ir robežas" un nedrīkst tik svarīgu jomu kā vide nostādīt otršķirīgā lomā. Arī deputāte Ilma Čepāne atbalstīja I. Līdakas viedokli, piebilstot, ka patstāvīgas Vides ministrijas darbojas tik progresīvās valstīs kā, piemēram, Beļģija, Dānija, Somija un Zviedrija. Tikmēr Artis Pabriks uzsvēra, ka Vides un Zemkopības ministriju apvienošana drīzāk būtu jāsalīdzina ar vilka un aitas sakrustošanu, jo daudzviet pasaulē vides jautājumi tiek upurēti ekonomiskās izaugsmes labā, turklāt lielākie vides piesārņotāji nereti esot tieši zemnieki. Atbildīgās Valsts pārvaldes komisijas pārstāvis Māris Kučinskis gan akcentēja, ka uzsāktā diskusija esot vienīgi kā signāls tam, ka Latvija sāk virzīties uz mazāku un efektīvāku valsts pārvaldi. M. Kučinskis atzina, ka Saeimas debates paver lauku konceptuālai diskusijai, kuras gaitā ar laiku, iespējams, parādīsies gluži citi ministriju apvienošanas modeļi. Tikmēr deputāts O. Kastēns, argumentējot par labu ministriju apvienošanai, uzsvēra, ka arī pašai valdībai būšot vieglāk strādāt mazākā sastāvā. "Jo vairāk ministru, jo vairāk ķīviņu," atzina O. Kastēns, piebilstot, ka īpaši labi tas esot redzams Eiropas Savienības līdzekļu sadales brīžos, kad katrs ministrs velkot "naudas deķi" uz savu pusi.

Latvijā

Aizvadītajā nedēļā Valsts policija saņēma informāciju, ka Daugavpilī kādā no pilsētas parkiem ir pamanīta aptuveni trīs gadus veca meitene, kura pa teritoriju pārvietojās viena pati. Zināms, ka meitenīte patstāvīgi atstāja kādas pirmsskolas izglītības iestādes teritoriju. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirkņa amatpersonas operatīvi reaģēja uz ienākošo informāciju un uzreiz devās uz notikuma vietu. Bērnu sveiku un veselu nogādāja  Daugavpils bāriņtiesā, kur ieradās arī bērna māte.

Svarīgākais