Prokuratūra nereaģēs uz Kalnmeiera bažām par sarunu noklausīšanos

Ģenerālprokuratūra nesaskata pamatu reaģēt uz virsprokurora Ērika Kalnmeiera izteikumiem, ka pirms oficiālās ģenerālprokurora kandidāta nominēšanas nesankcionēti varētu būt noklausītas Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča vai Kalnmeiera telefonsarunas.

Kā aģentūrai LETA sacīja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, prokuratūra pašlaik uz šiem izteikumiem nereaģēs, jo Kalnmeiers izteicies vispārinātā pieņēmuma formā, turklāt nedz viņš, nedz Bičkovičs nav vērsušies ar iesniegumu pārbaudīt izteiktās aizdomas.

Kā telekompānijā LNT stāstīja Kalnmeiers, telefonsarunā 14.jūnijā viņš saņēmis Bičkoviča uzaicinājumu nākamajā dienā ierasties AT dokumentāli apliecināt piekrišanu kandidēt ģenerālprokurora amatam. "Jau pirmdien, vēl pirms oficiālās kandidāta nominēšanas, šis fakts bija zināms politiķiem. Nevaru apgalvot, ka noklausīšanās ir notikusi, tā ir tikai viena no versijām, kā informācija noplūda vēl pirms oficiālās nominēšanas," izteicās Kalnmeiers un piebilda, ka tas esot tikai viņa secinājums, analizējot politiķu izteikumus.

Jau ziņots, ka partijas "Jaunais laiks" (JL) priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai jau pirmdien esot bijis zināms, ka ģenerālprokurora amatam tiks virzīts Kalnmeiers, tādēļ viņa apšauba augstajam amatam izvirzītā kandidāta neitralitāti. Āboltiņa žurnālistiem stāstīja, ka pirmdien saņēmusi īsziņu ar jaunā ģenerālprokurora pretendenta vārdu, taču nevēlējās atklāt, kurš viņai šo īsziņu sūtījis, norādot, ka viņai arī "ir tiesības neatklāt savus avotus".

"Ja noklausīšanās ir notikusi, viennozīmīgi, tā ir nelikumīga un nesankcionēta. Atļauju šādām darbībām var dot tikai AT tiesnesis. Es nezinu, kādam jābūt pārkāpumam un kriminālnoziegumam, lai šādu atļauju dotu," sacīja virsprokurors.

Kalnmeiers piekrita, ka pašlaik viņš tiekot pataisīts par "politiskā tirgus preci, par bartera darījumu". Taču viņš vairākkārt uzsvēra, ka nevienai politiskajai partijai vai politiķim neko neesot solījis. "Ja mani apstiprinās, neviens politiskais spēks nekādu labumu negūs," solīja Kalnmeiers. Viņš izteica pateicību, ka līdz šim neviens politiķis nav mēģinājis sazināties ar viņu personīgi, un aicināja partijas neaicināt viņu uz Saeimas frakcijām atsevišķi, mēģinot kaut ko piesolīt viņam kā ģenerālprokurora amata kandidātam.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais