Politiķi nepazīstot ģenerālprokurora kandidātu

© f64

Ēriks Kalnmeiers, kuru Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs labprāt redzētu sēžam ģenerālprokurora krēslā, lielākajai daļai politiķu ir tikpat pazīstams, cik piektklasniekam trigonometrija.

Bažas par šo kandidatūru izteikusi vienīgi Jaunā laika deputāte Solvita Āboltiņa, kura saņēmusi signālus, ka partijas jau vienojušās par Ē. Kalnmeiera apstiprināšanu. Šobrīd viņš strādā par Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Uzraudzības nodaļas vadītāju. I. Bičkovičs neredz argumentus, kāpēc viņš turpmāk nevarētu vadīt visu iestādi. AT priekšsēdētājs gan uzsver, ka viņa nosauktais kandidāts "nav eņģelis bez jebkādiem trūkumiem", taču nozarē zināms kā augstas raudzes profesionālis.

Pēc divām nedēļām, 28. vai 29. jūnijā, Ē. Kalnmeieram būs jādodas uz Saeimas Juridisko komisiju, kur tiks vērtēta viņa atbilstība ģenerālprokurora amatam. Komisijas priekšsēdētāja biedrs Dzintars Rasnačs norāda, ka sarunas būs krietni pamatīgākas nekā J. Maizīša gadījumā. "Viņa uzvārdu esmu redzējis pie publikācijām akadēmiskos izdevumos, kas saistīti ar kriminālprocesa aktualitātēm. Tas liecina, ka Kalnmeiers šo jomu ir pētījis un pārzina. Šis noteikti ir liels pluss viņa teorētiskajai sagatavotībai. Savukārt par spējām administratīvajā vadībā man nav nekādas nojausmas," komentē Dz. Rasnačs.

Vienīgās atbildes, ko komisija savulaik vēlējās saņemt no J. Maizīša, bija par jautājumiem, kas saistīti ar Saeimas un Ģenerālprokuratūras ciešāku sadarbību un atbalstu. Savukārt Ē. Kalnmeieram būs jāiet cauri rūpīgākam sietam, norāda Dz. Rasnačs. Tautpartijietis Vents Armands Krauklis atklāti saka, ka Ē. Kalnmeiera seju pirmoreiz ieraudzījis televīzijas reklāmā. Viņam nav ne jausmas, kas ir šis cilvēks. Arī Zaļo un zemnieku savienības priekšsēdētājs Augusts Brigmanis jauno ģenerālprokurora amata kandidātu nepazīst. "Šo vārdu dzirdu pirmo reizi. Acīmredzot tas rats ir iegriezies, un tad jau frakcijā aicināsim viņu uz diskusiju," turpmākos plānus ieskicē A. Brigmanis.

Arī Latvijas Pirmās partijas/Latvijas ceļa pārstāvis Dzintars Jaundžeikars neizpratnē rausta plecus, izdzirdot Ē. Kalnmeiera vārdu. Zvērināts advokāts Aloizs Vaznis norāda, ka noslēpumainība šajā gadījumā ir Ē. Kalnmeiera pluss. Proti, par viņu medijos nav nekas daudz dzirdēts, tas nozīmē, ka viņš nav iekūlies politiskos skandālos. "Esmu saskāries ar daudziem cilvēkiem, taču nekad netiku dzirdējis kaut mazākās runas, kas apliecinātu, ka Kalnmeiers ir politizēts. Viņu atzīst kā profesionāli, un man viņš šķiet cerīgs kandidāts," saka advokāts.

Pagaidām vienīgi Jaunā laika deputāte Solvita Āboltiņa ir satraukusies par šo kandidatūru un aģentūrai LETA norāda, ka viņa jau pirmdien saņēmusi īsziņas, kurās vēstīts, ka Ē. Kalnmeiers tiks apstiprināts. Ieskicējot prokuratūras nākotnes attīstības plānus, Ē. Kalnmeiers uzsver, ka krasas pārmaiņas iestādē neuzskata par vajadzīgām. Viņš pieļauj, ka revīzija nepieciešama pārraudzības jomā, jo "Ģenerālprokuratūrai pašai kā iestādei nevajadzētu veikt izmeklēšanu un pašiem sevi arī uzraudzīt". Jāpiebilst, ka par Ē. Kalnmeieru pozitīvi izsakās Prokuroru biedrība, kuras izveidošanās pamatā bija gandrīz 300 prokuratūras darbinieku parakstītā protesta vēstule, kas apšaubīja J. Maizīša kandidatūras izgāšanās likumību. Ē. Kalnmeiers savu parakstu zem sūdzības nelika.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais