Balsojums par nekustamā īpašuma nodokli drupina koalīciju un TP

© Andrejs Strokins, f64

Premjera partija nespēj nodrošināt koalīcijas vairākuma atbalstu valdības virzītiem svarīgiem lēmumiem, un Tautas partija (TP), ZZS un opozīcijā esošā LPP/LC spēja bloķēties, lai tos apturētu.

Šādu secinājumu ļāva izdarīt premjera virzīto grozījumu nekustamā īpašuma nodokļa likumā nobloķēšana ceturtdien Saeimā.

Balsojums kārtējo reizi apstiprināja ne tikai šķelšanos koalīcijā, bet arī TP, kuras deputāts Dzintars Ābiķis vienīgais pārkāpa partijas disciplīnu, nobalsojot par šā likumprojekta, kas paredz mājokļa nodokļa ieviešanu, nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijām. TP valde pirmdien varētu balsot par viņa izslēgšanu no partijas, Neatkarīgajai apstiprināja TP Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece. Atsevišķi valdes locekļi atturējās Neatkarīgajai paust attieksmi pret Dz. Ābiķa iespējamo izslēgšanu ar ieganstu, ka nevēlas viņam radīt nepelnītu publicitāti. Tomēr vispārējais noskaņojums liecina, ka deputāta izslēgšana no partijas ir ļoti ticama.

Pēc neveiksmīgā balsojuma par mājokļa nodokli Jaunā laika līdere Solvita Āboltiņa žurnālistiem emocionāli paziņoja, ka 52 pret likumprojektu nobalsojušie ir pietiekams balsu skaits jaunas valdības izveidošanai. Savukārt opozīcijā esošās LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš norādīja, ka valdības koalīcijai šobrīd ir tikai 28 balsis – JL, TB/LNNK, Pilsoniskās savienības, Dz. Ābiķa un Viļņa Edvīna Breša (ZZS) balsis, kas tika nodotas par likumprojektu. Tādēļ koalīcija, vismaz lemjot par grozījumiem nekustamā īpašuma nodokļa palielināšanā, nav rīcībspējīga, uzskata A. Bērziņš. Jau vēlāk S. Āboltiņa Neatkarīgajai teica, ka "valdība uz viena likumprojekta, kas nav budžets, nekrīt". Lai noskaidrotu situācijas nopietnību, viņai ceturtdienas pēcpusdienā no Briseles zvanīja premjers Valdis Dombrovskis. Pēc šā balsojuma starptautiskajiem aizdevējiem ir skaidrs, ka Latvijas valdība grib pildīt savas apņemšanās par mājokļa nodokļa ieviešanu, bet to noraida Saeima, norādīja JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Uztraukumu par partiju rīcību, kuras ir parakstījušas vienošanos ar Eiropas Komisiju (EK) un Starptautisko valūtas fondu, taču izliekas, ka šāda vienošanās vairs nav saistoša, ceturtdien Briselē, tiekoties ar V. Dombrovski, esot paudis EK ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunja. Šāda rīcība esot bezatbildīga. Komisārs tuvāko nedēļu laikā apmeklēšot Latviju un esot gatavs tikties ar visiem politiķiem un Valsts prezidentu. Apņemšanos ieviest mājokļa nodokli paredz koalīcijas partiju parakstītā vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem. TP Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Vents Armands Krauklis ceturtdien pauda uzskatu, ka nekāds starptautiskais kaitējums no šā balsojuma nav iespējams, jo aizdevējus interesējot gala rezultāts, nevis veids, kā tas tiek sasniegts.

Ceturtdien pavīdēja versija, ka JL varētu mājokļa nodokļa ideju virzīt, attiecīgo likumprojektu iekļaujot kopējā 2010. gada budžeta paketē. Partija par to vēl lemšot, tomēr S. Āboltiņa uzskata, ka tas nav veiksmīgākais risinājums un mājokļa nodoklis atkal tiks apspriests koalīcijā, cerot to Saeimā iesniegt jaunā variantā, bet kā atsevišķu likumprojektu. Ja Saeimas vairākums noraidītu 2010. gada budžeta paketi tajā ietvertā mājokļa nodokļa dēļ, valdība automātiski kristu. JL trešdien kopīgajās pusdienās bija TP piedāvājis kompromisu, ka likumprojektu nodod izskatīšanai Saeimā un vienojas par sociāli mazāk sāpīgu tā ieviešanu, piemēram, ietverot pārejas periodu, ka nākamgad ar nodokli apliek tikai luksusa dzīvojamās platības, bet mazākas un lētākas, kā arī vienīgo mājokli – pakāpeniski nākamajos gados.

Neoficiāli zināms, ka JL bija saņēmis iedrošinošus signālus no LPP/LC, ka tā ar 10 balsīm varētu atbalstīt likumprojekta nodošanu izskatīšanai Saeimā. LPP/LC trešdien apspriesta taktika, ka partija varētu nobalsot par, jo tad TP un JL būtu jāturpina diskusijas par ķīviņus iepriekš izraisījušo likumu, kas, pēc opozīcijas aprēķina, neveicinātu koalīcijas stabilitāti. "LPP/LC nevar mums piedot atstāšanu ārpus valdības, un viņu mērķis ir sasist TP un JL ar pierēm kopā," ceturtdien atzina kāds redzams TP politiķis, nevēlēdamies, ka uz viņu atsaucas. JL politiķi ceturtdien Saeimas kuluāros pauda aizdomas, ka balsojuma priekšvakarā notikusi sazvanīšanās starp TP un LPP/LC, lai nepieļautu pozitīvu balsojumu. TP Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece Neatkarīgajai teica, ka šādas konsultācijas nav notikušas, bet partijas līderis Mareks Segliņš šādu versiju nekomentēja.

Tāpat premjera partija bija cerējusi, ka par nobalsos ZZS deputāti. S. Āboltiņa pēc balsojuma kritizēja koalīcijas partnerus ZZS, kuras deputāti balsoja kā kurais, bet tikai viens nobalsoja par. S. Āboltiņa žurnālistiem apgalvoja, ka iepriekšējā vakarā saņēmusi ZZS solījumu balsot par, un nu pārmeta zaļajiem zemniekiem nespēju izšķirties par vienu vai otru lēmumu. Viens no ZZS līderiem Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze Neatkarīgajai noraidīja šādus apgalvojumus. Trešdienas vakarā koalīcijas frakciju pārstāvju apspriedē viņš JL neesot solījis pozitīvu balsojumu, kamēr premjera partija nespēs nodrošināt, ka par šā diskutablā likumprojekta nodošanu apspriešanai Saeimā ar vienotu balsojumu solidāru atbildību uzņemas pilnīgi visi koalīcijas partneri. Tā kā JL nav izdevies pārliecināt TP, to nav atbalstījuši arī zaļie zemnieki.

Svarīgākais