Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Kristovskis ārzemēs vāc naudu partijai

© Kaspars Krafts, f64

"Pie vēlēšanām strādā jau tagad, un tas maksā. Būsim pateicīgi par Jūsu drīzu ziedojumu, tā, lai varam sākt sūtīt [naudu uz Latviju]. Sūtīsim atkārtoti," teikts Austrālijas latviešu kredītu kooperatīva sabiedrības paziņojumā, kas saskaņots ar Pilsoniskās savienības (PS) biroju.

Uz Austrāliju devies arī PS un Vienotības līderis Ģirts Valdis Kristovskis, kurš turpina pirms kāda laika Amerikā iesākto tradīciju – lūgt ārvalstīs dzīvojošiem tautiešiem ziedojumus partijai.

"Kristovskis klāt" – ar šādu patosu jaunākajā laikrakstā Austrālijas Latvietis pieteikta Vienotības vadītāja ierašanās tālajā kontinentā, kur viņam it kā paredzēta Latvijas iekšpolitikas skaidrošana, taču tās aizsegā tiek meklēti visi iespējamie veidi, lai piesaistītu ziedojumus Vienotību veidojošajām partijām. Zīmīgi, ka Austrālijas Latvieša autoru kolektīvā ir iekļauts Vienotības veidojošās Sabiedrības citai politikai politiķis Artis Pabriks.

Austrālijā speciāli izveidotā interneta mājaslapā atbalstsvienotibaips.com.au ir sadaļa Ziedojumi, kurā atrodama veidlapa, kas paredzēta ziedojumam kādai no trim Vienotību veidojošām partijām. Veidlapā teikts: "Lai pamazinātu bankas izdevumus, pārsūtot manu ziedojumu – lūdzu apvienot to ar citiem atbalstītājiem Austrālijā." Nedaudz zemāk lasāms, ka šī anketa ir saskaņota ar PS biroju. Tāpat norādīts, ka Latvijas politiskās partijas drīkst pieņemt ziedojumus tikai no privātām personām, nevis organizācijām, lai gan veidlapas apakšdaļā lasāms uzraksts, ka šo ziedojumu saņems PS/JL/SCP Latvijas austrāliešu kredītu kooperatīvs.

Politisko partiju finansēšanas likums aizliedz saņemt ziedojumus no ārzemju organizācijām, tāpēc Vienotības ieviestā prakse ir īpatnēja forma, kuras vērtēšanai, visticamāk, pievērsīsies arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

"Likums nosaka, ka partijas var pieņemt ziedojumus (dāvinājumus) no Latvijas pilsoņiem un personām, kurām saskaņā ar likumu ir tiesības saņemt Latvijas Republikas nepilsoņa pasi," Neatkarīgajai skaidro KNAB galvenais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Andris Vitenburgs.

Attiecībā par ziedojumu vākšanas veidlapu, ko aizpilda Austrālijas latvieši un pēc tam pārskaita vietējam kooperatīvam, KNAB vērš uzmanību uz Politisko partiju finansēšanas likuma sestā panta trešo daļu, kas paredz aizliegumu finansēt partijas, izmantojot trešo personu starpniecību. Šajā gadījumā "naudas līdzekļu iemaksa partijas kontā ienāk no juridiskas personas konta, kas būtu pretrunā ar likumā noteikto, ka partijas nevar saņemt finanšu līdzekļus no juridiskajām personām. Šajā situācijā ziedojumu saņemšanai tiek izmantota juridiska persona, ievērojot to, ka pārskaitījums nāk kopējā maksājumā, šādā veidā vairs nevar identificēt konkrēto ziedotāju, kas ir pretrunā ar likuma prasībām. Turklāt arī anonīmie ziedojumi ir aizliegti. Līdz ar to gan līdzekļu saņemšana no juridiskas personas, gan tās starpniecība nav atļauta", uzsver A. Vitenburgs.

Vienlaikus KNAB norāda, ka PS šis gadījums ir zināms, jo tai jau ir bijusi līdzīga problēma un partijas pārstāvjiem šī situācija ir izskaidrota.