Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Āboltiņa ar bažām vēro, kas šobrīd notiek Latvijas iekšpolitikā

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Ņemot vērā Latvijā pieaugošo populisma vilni, ir iespējams prognozēt, ka pēc gaidāmajām vēlēšanām parlaments būs sašķelts, sacīja bijusī politiķe, jaunā Latvijas vēstniece Itālijā Solvita Āboltiņa.

Āboltiņa sacīja, ka viņa patlaban ar bažām vēro to, kas notiek Latvijas iekšpolitikā.

Viņu ļoti satrauc sašķeltā Latvijas politika un potenciālā situācija pēc vēlēšanām.

Lai arī Latvijai patlaban netrūkst ārēju draudošu notikumu, Āboltiņas ieskatā liela uzmanība ir jāpievērš valsts iekšējam vājumam. "Ja valsts ir sašķelta un politiķi ar pieredzi un zināšanām nespēj saprast, ka vienīgais, kas no viņiem ir vajadzīgs, ir spēt vienoties, ka valsts ir pārvaldāma tā, lai iedzīvotāji tajā justos droši un stabili, tad tas ir satraucoši," sacīja Āboltiņa.

Viņu ļoti satrauc sašķeltā Latvijas politika un potenciālā situācija pēc vēlēšanām, saskatot risku populisma vilnim, kas patlaban vērojams Latvijas politikā.

"Ja skatāmies vēsturiski, tad ir posmi, kad veselā virknē valstu procesi notiek līdzīgi. Piemēram, pirms Otrā pasaules kara bija cieņā vadonisms, jo arī Kārlis Ulmanis bija atlaidis parlamentu, tādējādi ietekmējot demokrātiju. Pēc tam visas valstis, kas bijušas okupētas, apmēram vienā laikā sāka brīvības cīņas un atbrīvojās. Patlaban ir populisma vilnis," secinājusi Āboltiņa.

Ņemot vērā, ka Itālijā pēc vēlēšanām pie varas nākuši populisti, Āboltiņa norādīja, ka, salīdzinot ar Itāliju, kuras tauta ir brīva un neatkarīga daudz ilgāku laiku nekā Latvijā, Latvija ir daudz mazāka valsts un "šādi politiski satricinājumi mūs var ietekmēt daudz dziļāk un sāpīgāk".

"Es ticu, ka Latvijas tauta izšķirīgos brīžos vienmēr ir spējusi pieņemt pareizu lēmumu. Bet jebkurā situācijā šie lēmumi šobrīd pietiekami skaidri parāda, ka nākamais parlaments būs sašķelts," teica Āboltiņa.

Viņasprāt, tas veicinās savstarpējus strīdus par to, kurš ir gudrāks un svarīgāks vai kurš iepriekš izdarījis nepareizāk, tā vietā nedomājot par konkrētiem lēmumiem, kas nepieciešami sabiedrībai.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis otrdien Rīgas pilī Āboltiņai pasniedza akreditācijas vēstules, kas ļauj viņai kļūt par Latvijas vēstnieci Itālijā.

Likums nosaka, ka vēstniekus pēc ārlietu ministra un Saeimas Ārlietu komisijas kopēja saskaņota priekšlikuma amatā ieceļ un no amata atlaiž Valsts prezidents.

Āboltiņa šogad februārī sāka darbu Ārlietu ministrijas (ĀM) Eiropas departamenta direktores amatā un viņai piešķirts padomnieka diplomātiskais rangs.

Āboltiņa pērn bija paziņoja, ka noliks deputātes mandātu pirms 12.Saeimas sasaukuma beigām, jo iecerējusi atgriezties diplomātiskajā dienestā.

"Vienotības" valde pērn novembrī nolēma izslēgt Āboltiņu no partijas par komentāriem un rīcību laikā, kad "Vienotība" sprieda par iespēju mainīt ekonomikas ministru.