Daudze: KNAB konflikts būtībā ir triju cilvēku diskusija

Konflikts saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) patiesībā ir triju cilvēku diskusija. Tā šorīt medijiem sacīja Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Diskusijā piedalās KNAB direktors Normunds Vilnītis, viņa vietniece Juta Strīķe un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), kuram ir tiesības pārraudzīt šīs iestādes darbu.

"Negribētu piekrist scenārijam, ka Vilnītis varētu zaudēt amatu. No abām pusēm pozīcijas ir pamatotas," skaidroja Daudze un piebilda, ka sestdien, 19.jūnijā, Nacionālās drošības padome (NDP) skatīs šo jautājumu.

"Jau līdz šim esam pārliecinājušies, ka NDP ir tā vieta, kur vissekmīgāk var atrisināt jautājumus saistībā ar tiesībsargājošajām iestādēm," uzskata Daudze. NDP sastāvs ir noteikts ar likumu, uz šo sēdi tiks pieaicināts arī KNAB vadītājs un viņa vietnieki.

Saeimas priekšsēdētājs norādīja, ka viņam esot nesaprotama premjera rīcība, komunicējot ar pārraudzībā esošas iestādes padotajiem, nevis iestādes vadītāju.

Jau ziņots, ka, neraugoties uz premjerministra Valda Dombrovska (JL) un Valsts kancelejas juristu iebildumiem, KNAB priekšnieks sācis būtiskas pārmaiņas šīs iestādes izmeklētāju darbā. Birojā izveidota operatīvo darbinieku grupa, kas strādās tiešā Vilnīša pakļautībā, apejot KNAB priekšnieka vietnieci Strīķi, kura sevi līdz šim apliecinājusi kā visai principiālu un veiksmīgu korupcijas apkarotāju.

Kā zināms rezolūcijā premjers uzdeva KNAB priekšniekam atcelt apstiprinātos 2010.gada 1.aprīļa grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja 2009.gada 15.maija reglamentā "Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja reglaments".

Pamatojot savu prasību, premjers uzsvēra, ka šo grozījumu saturs ir pretrunā ar likumu "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu", jo paredz nelietderīgu struktūrvienību funkciju dublēšanu un līdz ar to nelietderīgu valsts līdzekļu izlietošanu.

Rezolūcijā arī tika teikts, ka minētie iebildumi un to argumentācija Vilnītim tika darīta zināma gan mutiski sarunas laikā ar Ministru prezidenta biroja vadītāju, tikšanās laikā ar Ministru prezidentu, gan rakstiski - Valsts kancelejas Juridiskā departamenta 7.aprīļa atzinumā.

Svarīgākais