Šodien tiek pieminēta komunistiskā genocīda upuru diena

Pieminot komunistiskā genocīda upurus, Rīgā notiks vairāki piemiņas brīži, gājieni, koncerti un citi pasākumi, kurus būs iespējams apmeklēt bez maksas.

Jau tradicionāli plkst. 11 pie Brīvības pieminekļa notiks ziedu nolikšana un Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna.

Pirms tam, plkst.10, biedrība "Latvijas Politiski represēto apvienība" (LPRA), atzīmējot 69.gadadienu kopš PSRS komunistiskā režīma represijām pret Latvijas pilsoņiem, aicina ierasties Okupācijas muzejā, kur būs apskatāma izstāde, kas veltīta 1940.gada 17.jūnija notikumiem. Plkst.10.35 sāksies pasākuma dalībnieku gājiens no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli, kur plkst.11 notiks ziedu nolikšana.

"Mūsu rīkoto atceres pasākumu atklās LPRA priekšsēdētājs Gunārs Resnais, pasākuma dalībniekus uzrunās Valsts prezidents Valdis Zatlers. Piedalīsies Bruņoto spēku augstākā virsniecība, ārvalstu vēstnieki. Uz atceres pasākumu aicināti arī Saeimas priekšsēdētājs un deputāti, Ministru prezidents un valdības locekļi, Rīgas domes vadība. Aicinām arī Latvijas sabiedrību aktīvi piedalīties mūsu rīkotajā atceres pasākumā," stāsta LPRA valdes sekretāre Dagnija Liepiņa.

Komunistiskā genocīda upuru atceres pasākumi notiks arī plkst.11 Šķirotavā un pēcpusdienā plkst.15 piemiņas vietā Torņakalna stacijā.

Kā jau katru gadu komunistiskā terora upuru atbalsta palīdzības fonds "Sibīrijas bērni" rīko konferenci, kas veltīta 1941.gadā aizvestajiem bērniem. Šogad konference "Pieminiet Sibīriju" notiks plkst.12 Latvijas Kara muzejā.

Rīgas kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde" plkst.14.30 būs iespēja noskatīties dokumentālo filmu "Sods par sapni" par cilvēku likteni pēckara Latvijā, kurus vienoja mīlestība pret Franciju, bet plkst.15.30 notiks Jāņa Paukštello un vokālās grupas "Teria" koncerts "Cerība. Izmisums… Un tomēr mīlestība…".

Koncertā "Aizvestajiem" plkst.17 Rīgas Sv.Jāņa baznīcā Latvijas Radio koris ar solistiem izpildīs latviešu tautasdziesmas, Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna un citu komponistu skaņdarbus. Piemiņas koncertā plkst.16 Sv.Pētera baznīcā muzicēs "Rīgas Jauniešu brāsbends", bet Rīgas Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā koncertā "Mūzika dziedē un palīdz" uzstāsies soliste Māra Krauja-Reine, saksofonists Artis Gāga un pie ērģelēm Solvita Vanaga.

Plkst.19 Rīgas Domā profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" atskaņos komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltītus skaņdarbus. Koncertā piedalīsies solisti Imants Erdmans un čellists Ēriks Kiršfelds. Savukārt plkst.19.30 Rīgas Sv.Jāņa baznīcā skanēs V.A.Mocarta "Rekviēms" Rīgas Latviešu biedrības kamerkora "Austrums" un solistu izpildījumā.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais