"Par labu Latviju" šovs rezultātus nesola

© f64

"Par labu Latviju izskatās kā kliņģeris, kas piepildīts ar rozīnēm, plūmēm un riekstiem – garšo labi, bet sāta sajūtas nav," jaunās politiskās apvienības dibināšanu raksturo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Raimonds Vējonis.

Sestdien ar vērienīgu šovu uz politiskās skatuves notika jaunas politiskās apvienības Par labu Latviju veidošana, kuras priekšplānā Tautas partijas (TP) un Latvijas Pirmās partijas/Latvijas ceļa (LPP/LC) politiķi par apvienības lokomotīvi izvirzīja bijušo valsts prezidentu Gunti Ulmani.

Piecas partijas

Par politiskās apvienības Par labu Latviju dibināšanu vienbalsīgi nolēmušas piecas partijas un apvienības – LPP/LC, TP, Ogres novadam, Vienota Rēzekne un Latgales tauta. Parakstot sadarbības memorandu, atbalstu partiju apvienībai pauduši arī Kustības Par labu Latviju pārstāvji un politiskā partija Jaunlatvija.

Vērienīgā apvienības dibināšanas forumā ievēlēja 14 cilvēku lielu valdi, kurā darbosies apvienībā ietilpstošo partiju priekšsēdētāji un vairāki uzņēmēji. Apvienības valdē ir gan TP priekšsēdētājs Andris Šķēle, gan LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers, tāpat tajā iekļauts holdinga Baltijas lāse priekšsēdētājs Atis Sausnītis, SIA Itera Latvija prezidents un hokeja kluba Dinamo Rīga akcionārs un padomes loceklis Juris Savickis, izdevniecības nams Petits īpašnieks Aleksejs Šeiņins, Skonto būve valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis un citi.

Par labu Latviju valdes priekšsēdētāja pienākumi uzticēti eksprezidentam G. Ulmanim, kurš, uzrunājot dibināšanas pasākuma dalībniekus, aicināja izbeigt gausties, kritizēt, komentēt, bet likt lietā savas zināšanas, spēku, emocijas un patriotismu lietišķā darbā. "Es politikā esmu jau 20 gadus un tagad sapratu, ka dot gudrus padomus un komentēt valdības rīcību presē ir par maz. Es vēlos aktīvi darboties, lai iestātos par labāku Latviju," uzsver G. Ulmanis.

Pagaidām solījumi

"Mēs esam izvēlējušies Īrijas modeli, kur politiķi un uzņēmēji ir vienojušies, lai nodrošinātu valsts attīstību," jauno apvienību raksturo valdes loceklis un LPP/LC priekšsēdētājs A. Šlesers. Viņš sola, ka valstī netiks noteikti nodokļi, kas bremzēs uzņēmējdarbības attīstību, tieši otrādi – nodokļu sistēma veicinās jaunu investīciju piesaistīšanu un uzņēmumu pārcelšanu no citām valstīm uz Latviju.

Savukārt TP līderis A. Šķēle ķērās pie ģimeņu tēmas, solot būtisku atbalstu jaunajām ģimenēm. "Latvijas valstij ir jārāda vēl šodien nedzimušiem bērniem, ka viņi mums jau tagad rūp. Ka mēs viņus gaidām. Gaidām ar pieejamu bērnudārzu un bezmaksas izglītību. Viņu pirmo patstāvīgo sapņu realizēšanai mēs sniegsim valsts tiešo atbalstu 1000 latu apmērā. Esmu pārliecināts, ka 2028. gadā, izsniedzot šo valsts pirmo tiešo atbalstu, daudz vieglāk būs uzturēt viņos pārliecību par šo jauniešu pensijām nākotnē. Un motivēt strādāt viņus Latvijā un maksāt nodokļus," uzsvēra A. Šķēle.

Lems vēlētāji

To, cik veiksmīgs būs Par labu Latviju starts oktobra vēlēšanās, rādīs laiks, taču R. Vējonis kopumā labējo partiju apvienības veidošanos uzskata par pozitīvu faktu. Prognozēt, kā jaunajam veidojumam veiksies rudenī gaidāmajās 10. Saeimas vēlēšanās, pagaidām atturas. "Gan Šķēli, gan Šleseru sabiedrība vērtē neviennozīmīgi, un tāpēc neņemos teikt, ka Par labu Latviju uzvarēs vēlēšanās. Domāju, ka uzvarētājs būs Saskaņas centrs, aiz kura paliks Vienotība, ZZS un tikai pēc tam arī Par labu Latviju," norāda vides ministrs R. Vējonis.

Politologs Filips Rajevskis atzīst, ka jaunās apvienības veidošanās process bija iespaidīgs no šovu viedokļa, jo līdz šim tāds Latvijā nav redzēts. "Tas, protams, piesaistīs sabiedrības un vēlētāju uzmanību, taču daudz lielāka nozīme būs kampaņai un pirmajām personām vēlēšanu sarakstos. Pagaidām zem jauna zīmola saiņo zināmus politiķus un partijas. Apvienība orientējas uz uzņēmējiem, pārliecinātiem cilvēkiem, tāpēc ir grūti prognozēt, kā viņiem veiksies, jo gala lēmumu pieņems visi vēlētāji," uzsver politologs.