Gerhards Šanhajā prezentē Latviju kā progresīvu transporta centru

Ceturtdien, 10. jūnijā, Kaspars Gerhards uzstājas starptautiskā transporta un loģistikas konferencē „Zīda ceļš. Stratēģiskie reģionālie risinājumi”. Novērtējot Latviju kā potenciālo zīda ceļa dalībvalsti Ziemeļeiropā, organizatori aicinājuši Kasparu Gerhardu piedalīties konferencē ar ziņojumu.

Ministrs uzstājas ar runu par Latviju kā senā zīda ceļa dinamisku transporta mezglu Ziemeļeiropā, kurā uzsver Latvijas priekšrocības tranzīta jomā, īpaši atzīmējot jau realizētos pasākumus, kas palīdz Latvijai nostiprināties kā loģistikas centram starp Eiropas Savienības, NVS un Āzijas tirgiem, piemēram, ieviestie atvieglojumi nodokļu jomā preču importētājiem un regulāra konteinervilciena „Baltika – Transit” izveidošana kravu pārvadājumiem Eirāzijas virzienā. Ministrs runās arī par jautājumiem, kuri vēl jārisina, t.i., administratīvo procedūru saskaņotība Eiropas Savienībā, NVS valstīs un Āzijas valstīs, vienotu transporta dokumentu izstrāde, sadarbība infrastruktūras attīstībā un Eirāzijas transporta koridoru popularizēšanā.

Konference iekļauta vērienīgas izstādes „Transport Logistic-China 2010” programmā. Izstādes mērķis ir ne tikai iepazīstināt ar jauniem produktiem, tehnoloģijām un pakalpojumiem, bet arī sniegt iespējas un risinājumus kā veiksmīgāk savienot transporta un loģistikas tīklus, atklājot ar vien jaunas sadarbības iespējas. Tāpat izstādes dalībniekiem ir iespēja apmainīties ar inovatīvām idejām. Izstāde Ķīnā notiek jau ceturto reizi un 2008. gadā tā pulcēja vairāk nekā 11 tūkstošus nozares profesionāļus un viedokļu līderus no 77 valstīm.

Izstādi apmeklē arī uzņēmēji no Latvijas – Rīgas un Ventspils brīvostu pārvaldes, Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārstāvji, VAS„Latvijas Dzelzceļš” ar tā saistītajiem uzņēmumiem, kā arī „Ave grupa” un SIA „Ultima”.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.