Latvijas Bankas padome nepilnā sastāvā strādās vismaz līdz Saeimas vēlēšanām

Latvijas Bankas (LB) padome nepilnā septiņu cilvēku sastāvā no 2.jūlija strādās vismaz līdz Saeimas vēlēšanām, šodien tikšanās laikā ar Amerikas tirdzniecības palātas Latvijā biedriem atzina LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Rimšēvičs norādīja, ka līdz rudenī gaidāmajām 10.Saeimas vēlēšanām viņš nepiedāvās jaunu kandidātu, kurš varētu ieņemt Harija Buša vietu LB padomē.

Kā ziņots, 2.jūlijā četriem no astoņiem LB padomes locekļiem beigsies sešu gadu pilnvaru termiņš. Pagājušajā nedēļā Saeima amatā apstiprināja trīs līdzšinējos padomes locekļus Leonīdu Gricenko, Arvilu Sautiņu un Aivaru Skopiņu, taču LB juridiskais konsultants Pēteris Putniņš, kura vārds presē tika saistītas ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu, neguva Saeimas vairākuma atbalstu.

Tāpat kā iepriekš, arī šodien Rimšēvičs sacīja, ka bankas padome septiņu cilvēku sastāvā var pilnvērtīgi strādāt un viena locekļa iztrūkums neapdraudēs tās darbu vai lēmumu pieņemšanu.

Amerikas tirdzniecības palātas Latvijā biedriem viņš arī atzina, ka LB padomes locekļu nomaiņa ir nākusi sliktākajā iespējamā laikā - pirms Saeimas vēlēšanām, tāpēc viņš varot būt tikai pateicīgs, ka Saeima amatā neapstiprināja tikai vienu no viņa piedāvātajiem kandidātiem.

Arī pagājušajā nedēļā pēc Saeimas balsojuma par LB padomes locekļu apstiprināšanu amatā Rimšēvičs žurnālistiem sacīja, ka viņš nolēmis pagaidām nevirzīt kandidātu vakantajam LB padomes locekļa amatam, "jo vispirms šāds kandidāts ir jāatrod", taču no LB prezidenta šodien teiktā noprotams, ka jauns loceklis pagaidām netiks virzīts tieši politiskās situācijas dēļ.

Centrālās bankas padomē bez jau iepriekšminētajiem locekļiem strādā arī Rimšēvičs, viņa vietnieks Andris Ruselis, Vita Pilsuma un Valentīna Zeile.

LB padome pieņem lēmumus bankas vārdā un ir bankas augstākā lēmējinstitūcija, kas, kolektīvi lemjot un tādējādi mazinot vienpersoniskas lemšanas riskus, izdod ārējos un iekšējos normatīvos aktus. Tā nosaka vispārējo naudas politiku, LB aktīvo un pasīvo operāciju procentu likmes, kā arī pieņem visus lēmumus, kas nepieciešami, lai nodrošinātu naudas politikas praktisko īstenošanu saskaņā ar likumu.

Bankas padome arī izskata un apstiprina bankas gada budžetu, nosakot, ka visi bankas izdevumi sedzami no bankas ieņēmumiem.

Par bankas padomes darba sekmīgu organizāciju atbildīgs ir centrālās bankas prezidents.

Svarīgākais