Halonena: Latvija krīzes dēļ nav pazaudējusi savu reputāciju

Latvija krīzes dēļ nav starptautiski pazaudējusi savu reputāciju, šodien pēc divpusējās tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem sacīja Somijas prezidente Tarja Halonena.

"Es ticu, ka sliktākais ir aiz muguras. Jūs neesat savu reputāciju pazaudējuši, jūs rīkojāties ļoti atbildīgi," vērtēja Somijas prezidente, gan piebilstot, ka darbs būs jāiegulda arī turpmāk.

Savukārt Latvijas Valsts prezidents Zatlers pauda pārliecību, ka "Latvija pēc dažiem gadiem varētu būt veiksmes stāsts, kā vadīt savu valsti grūtos un kritiskos apstākļos".

Abu prezidentu preses brīfings, kas notika pēc divpusējās tikšanās, risinājās nepiespiestā gaisotnē. Halonena pat norādīja, ka pirms kārtējās viesošanās Latvijā atgādinājusi savam vīram, ka šī ir oficiāla vizīte, kurā nepieciešams uzvesties svinīgāk nekā ierasts.

No abiem prezidentiem bija dzirdams, ka valstu starpā valda ļoti labas attiecības un ka somi un latvieši ir viena daļa no Baltijas jūras ģimenes.

Zatleram preses konferencē nācās somu žurnālistiem stāstīt, kā Latvija raugās uz progresīvā ienākuma nodokļa ieviešanu un ko krīzes skartā Grieķija varētu mācīties no Latvijas. Zatlers kārtējo reizi atgādināja, ka viņš iestājas par progresīvo nodokli nekustamajam īpašumam, taču Halonena norādīja, ka Latvijai būtu interesanti iepazīties ar skandināvu pieredzi nodokļu sistēmas veidošanā.

Savukārt grieķiem Zatlers ieteica mācīties Latvijas valdības disciplīnu, krīzes brīdī vadot valsti. Somijas prezidente gan uzsvēra, ka Grieķijai vajadzēja sniegt Eiropas Savienībai precīzus datus par tās ekonomiku, tomēr atzīmējot, ka grieķiem nepieciešama palīdzība.

Kā ziņots, šodien pusotru dienu garā vizītē Latvijā ieradusies Somijas prezidente Halonena ar kungu Penti Arajervi.