Zatlers neatbalsta budžeta projekta izstrādi līdz vēlēšanām

© Lauris Vīksne F64

Valsts prezidents Valdis Zatlers neatbalstot Saeimas opozīcijas centienus panākt, ka nākamā gada valsts budžets parlamentā būtu jāiesniedz līdz 1.septembrim, kas ir pirms Saeimas vēlēšanām, tāpēc aicina partijām apspriešanai izstrādāt savus budžeta variantus.

"Ja runājam par budžeta projektu, tad noteikti ir jāsaprot, ka valdība to sīkās detaļās, kā to šobrīd kāds īpaši pieprasa, neiesniegs un arī neapstiprinās, jo atbildība par budžetu, kas ir nākamā gada budžets, jāuzņemas nākamai valdībai, tātad valdībai, kas tiks apstiprināta pēc vēlēšanām," intervijai TV3 raidījumam "Nekā personīga" sacīja Zatlers.

Viņaprāt katrai partijai vai politiskajam spēkam ir jānāk ar skaidru sava budžeta rāmi un redzējumu, nevis budžeta projekts jāiesniedz pirms vēlēšanām. "Ja partija grib, lai viņu ievēl, tad viņai ir jāpārtrauc prasīt no kāda cita, lai tas kaut ko izdara. Tātad, viņai jānāk ar savu redzējumu, kā vajadzētu darīt un tas jāaizstāv, nevis populistiski klaigāt - dodiet mums budžetu," sacīja prezidents.

Jau ziņots, ka Saeima 3.jūnijā konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja opozīcijas frakciju deputātu sagatavotos grozījumus likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz noteikt, ka nākamā gada valsts budžets Saeimā ir jāiesniedz līdz 1.septembrim.

Par grozījumiem nobalsoja 65, pret 33 deputāti, taču opozīcijas deputātiem neizdevās likumprojektu izskatīt kā steidzamu divos lasījumos.

Deputāti rosina mainīt līdzšinējo kārtību, kas paredz, ka gadā, kad ievēlēta jauna Saeima, budžets jāpieņem ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad tā izteikusi Ministru kabinetam savu uzticību.

Deputāti uzskata, ka minētās normas ieviešana viestu skaidrību par nākamā gada valsts budžeta projektu un pēc vēlēšanām "nebūtu pārsteigumu".

Savukārt valdošā koalīcija priekšlikumu ir nodēvējusi par populistisku un neloģisku, jo neesot loģiski likt nākamajai valdībai strādāt ar aizejošās valdības izstrādātu budžetu.

Svarīgākais