Rinkēviču satrauc, ka daudzi vēl nezina, par ko balsos Saeimas vēlēšanās

© F64

Rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas būs būtiskas gan drošības, gan ārpolitikas ziņā, šādu nostāju pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), kurš arī pats grasās kandidēt vēlēšanās no "Jaunās vienotības" saraksta.

Politiķis skaidroja, ka viņu satrauc ļoti lielais cilvēku loks, kas vēl nav izlēmuši, par kādu politisko spēku Saeimas vēlēšanās balsot. Šī iemesla dēļ Rinkēvičs šobrīd esot koncentrējies uz to, lai apvienība "Jaunā vienotība" nāktu klajā ar ļoti skaidru piedāvājumu sabiedrībai, kas parādītu, ka Latvija turpina būt eiropeiska valsts, kurā tiek ņemtas vērā ne tikai lietas, kas saistītas ar formāliem piederības kritērijiem, bet arī tādi aspekti kā likuma vara, tiesu varas stiprināšana, cīņa pret korupciju un atrašanās Eiropas kodolā.

"Man ir zināmas iestrādes, esmu gana ilgi bijis amatā. Ir lietas, kuras pilnīgi noteikti būs jārisina arī nākamajai valdībai, piemēram, Eiropas Savienības daudzgadu budžeta sarunas, kas būs ļoti smagas un grūtas. Tajās būs vajadzīga pieredze, zināšanas un iestrādātie kontakti," teica ministrs.

Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka gaidāmās vēlēšanas būs saistītas ne tik daudz ar tradicionālo diskusiju tematu, proti, vai Latvija pagriezīsies Krievijas vai Rietumu virzienā. "Tās būs arī pietiekami būtiskas no tāda viedokļa, vai vēlamies turpināt Latviju attīstīt kā demokrātisku Eiropas valsti, kurā ir ļoti daudz principi, kas vienam otram varbūt liekas otršķirīgi, kā, piemēram, likuma vara vai skandināviskais-eiropeiskais modelis," norādīja Rinkēvičs.

Viņaprāt, ja Latvija izvēlētos kursu, kas būtu balstīts vieglā populismā, valsts zaudētu daudz draugus un daudz iespējas, ko dod Latvijas pašreizējais kurss - censties būt Eiropas kodolā un censties uzturēt līdzsvarotas attiecības ar daudzām Eiropas valstīm. Politiķis uzsvēra, ka Baltijas valstis un Latviju ārvalstīs arvien vairāk uzskata par piederīgām Ziemeļaustrumeiropai, nekā tradicionālu Austrumeiropas valsti.

"Gaidāmās Saeimas vēlēšanas ir izšķirīgas ne tikai tādā aspektā, vai “Saskaņa” būs vai nebūs vadībā, un, vai tas tādā gadījumā nozīmētu ģeopolitiskā kursa maiņu, bet arī tādā aspektā, vai spēsim saglabāt eiropeisko virzību. Ne visi spēki, kas šobrīd piedāvā savas programmas, ir par šo eiropeisko virzību," piebilda Rinkēvičs.

Atbildot uz jautājumu, vai Rinkēvičs arī nākamajā valdībā vēlētos turpināt strādāt ārlietu ministra amatā, politiķis atbildēja izvairīgi, norādot, ka par to, ko viņš darīs pēc vēlēšanām, lems vēlētāji. "Kāda būs nākamā valdība, būs atkarīgs no vēlēšanu iznākuma un partiju sarunām. Tas ir viens no aspektiem, kas jebkuram politiķim vienmēr jāņem vērā. Tas, kādi ministru posteņi un kādām partijām būs vēlēšanu rezultātā, ir tik priekšlaicīgs jautājums, ka šobrīd to nebūtu korekti apspriest," piebilda ministrs.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais