Lietuva un Baltkrievija oficiāli apstiprina kopīgo robežpunktu ar Poliju

Lietuvas un Baltkrievijas robežapsardzes dienestu vadītāji trešdien parakstīja vienošanos, kurā oficiāli apstiprināts abu valstu kopīgais robežpunkts ar Poliju.

Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus šajā sakarā izteica gandarījumu, ka tagad gandrīz visas problēmas attiecībā uz valsts robežām tehniskā un juridiskā līmenī atrisinātas - atlicis vienīgi jautājums par jūras robežu ar Latviju.

Pēc viņa teiktā, tuvākajā laikā varētu tikt parakstīta arī vienošanās par atvieglotu vīzu režīmu 50 kilometru joslā gar Lietuvas un Baltkrievijas robežu, kas ļautu iedzīvotājiem attiecīgajā pierobežas teritorijā pārvietoties tikai ar īpašām atļaujām, kas maksātu 20 eiro (14 latus) un tiktu izdotas uz pieciem gadiem.

Baltkrievijas pusē vienkāršoto pārvietošanās kārtību varētu izmantot aptuveni 600 000 cilvēku, Lietuvas pusē - apmēram 800 000.

Pagaidām jautājuma atrisināšanu bremzējot "zināmas tehniskas problēmas", kuras varētu īsā laikā atrisināt. Konkrēti, paskatoties kartē, redzams, ka šīs 50 kilometru joslas robežas vietām šķērso pilsētas vai piepilsētas rajonus, viņš piebildis.