Eiroparlamentārieši šodien iepazīsies ar Baltijas valstu reģiona situāciju transporta jomā

Šodien Latvijā darba vizītē ieradīsies Eiropas Parlamenta (EP) Transporta un tūrisma komitejas delegācija, lai iepazītos ar Latvijas un Baltijas valstu reģiona īpašo situāciju transporta jomā, kuru lielā mērā nosaka Baltijas valstu ģeogrāfiskais novietojums.

Par to biznesa portālu "Nozare.lv" informēja vizītes organizētāji.

Vizītes laikā delegācijai Latvijā plānotas tikšanās ar satiksmes ministru Kasparu Gerhardu (TB/LNNK) un ministrijas speciālistiem, VAS "Starptautiskā lidosta Rīga" valdes priekšsēdētāju Krišjāni Peteru, Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") vadību, koncerna "Latvijas Dzelzceļš" vadību, kā arī Rīgas brīvostu. Vizīte 3.jūnijā un 4.jūnijā turpināsies Igaunijā.

ES transporta politika ir viena no jomām, kurā EP ir likumdošanas tiesības, tādējādi šīs komitejas deputāti tieši veido ES transporta politiku, skaidro SM.

Vizīte organizēta, lai Eiropas Parlamenta deputāti izprastu Baltijas valstu īpašo situāciju. Piemēram, Baltijas reģiona transporta sistēma ir nepietiekami savienota ar citām Eiropas daļām, kas ir viens no iemesliem, kāpēc nepieciešams ātrāk īstenot "Rail Baltica" dzelzceļa projektu.

Latvijas un pārējo Baltijas valstu transporta infrastruktūras un pārvadājumu tirgus ir cieši saistīts ar Krievijas un citu NVS valstu transporta sistēmām, kā rezultātā galvenokārt tiek nodrošināti kravu pārvadājumi rietumu-austrumu virzienā.

Ne vienmēr Briselē pilnībā izprotot īpašos konkurences apstākļus, kādos nākas darboties Latvijas ostām un transporta uzņēmumiem visos transporta veidos, īpaši - dzelzceļa pārvadājumos.

Turklāt Baltijas valstis saskaras ar problēmām uz ES-Krievijas robežšķēršošanas punktiem.

Iepazīšanās ar situāciju klātienē esot īpaši svarīga, jo Latvijai ir nozīmīgi, lai visas ES institūcijas, veidojot ES regulējumu transporta sektoram, piemēram, par konkurenci vai pārvadājumu tirgu liberalizāciju, kā arī par transporta infrastruktūras finansēšanu no ES līdzekļiem, zinātu un ņemtu vērā Baltijas reģiona īpatnības, skaidro vizītes organizētāji.

Transporta un tūrisma komiteja ir atbildīga par ES likumdošanas izstrādi kopējās dzelzceļa, autoceļu, iekšējo ūdensceļu, jūras un gaisa transporta un tūrisma politikas jomās. Tās kompetencē ir gan transporta drošības, gan komunikācijas tīklu izveides jautājumi, gan arī transporta un sakaru aspekts attiecībās ar trešajām valstīm. Tā kopīgi ar Eiropas Komisiju strādā pie Eiropas transporta nākotnes attīstības stratēģiju nospraušanas, pie Eiropas transporta infrastruktūras izveides, kā arī pie ES budžeta transporta jomā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais