ĀM: Izraēlas specvienības lietojušas neproporcionālu spēku pret flotili Gazas iedzīvotāju atbalstam

Ārlietu ministrija uzskata, ka Izraēlas specvienības starptautiskajos ūdeņos veiktās militārās operācijas laikā ir lietojušas neproporcionālu spēku, kā rezultātā dzīvību zaudējis un ievainojumus guvis liels skaits flotiles aktīvistu.

Latvija izsaka visdziļāko līdzjūtību humānās palīdzības flotiles Gazas iedzīvotāju atbalstam operācijas laikā bojā gājušo tuviniekiem. Latvija iestājas par nekavējošu, rūpīgu un objektīvu militārās operācijas apstākļu izmeklēšanu.

Humanitārā situācija Gazā rada pamatu nopietnām bažām. Latvija līdz ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm uzskata par nepieciešamu steidzami rast ilgtspējīgu risinājumu Gazas situācijai un aicina nekavējoties atvērt robežas humanitārās palīdzības piegādei, preču un personu kustībai uz un no Gazas.

Ministrija aicina iesaistītās puses atturēties no jebkādas rīcības, kas varētu apdraudēt netiešās miera sarunas. Latvija atbalsta netiešo miera sarunu tālāku pāraugšanu tiešajos kontaktos.

Latvijas Ārlietu ministrijas rīcībā nav ziņu par Latvijas valsts piederīgajiem, kas būtu atradušies humānās palīdzības flotiles sastāvā.

Jau ziņots, ka 31. maijā sešiem "Brīvības flotiles" kuģiem, uz kuriem atradās ap 10 000 tonnu humānās palīdzības, tā arī nav izdevies nokļūt līdz Gazas joslas krastiem,jo Izraēlas jūras spēku karavīri triecienuzbrukumā ieņēma kuģus un tiek vēstīts, ka sadursmēs gājuši bojā vairāk nekā 15 cilvēku.

Izraēlas armija sagrāba palīdzības misijas kuģus, bet vairākus simtus aktīvistu, kas tajos atradās, arestēja.

Asiņainais uzbrukums izpelnījies plašu starptautisku nosodījumu un prasības, lai tas tiktu nekavējoties izmeklēts.

Svarīgākais