Afganistānas aizsardzības ministrs pateicas Latvijai

Šodien, 1.jūnijā, NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) ietvaros aizsardzības ministrs Imants Lieģis tikās ar Afganistānas aizsardzības ministru ģenerāli Abdulu Rahimu Vardaku (Abdul Rahim Wardak).

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja NATO stratēģijas Afganistānā īstenošanas gaitu, Afganistānas drošības spēku attīstību, kā arī valsts stabilizēšanas reģionālos aspektus. Tika apspriesta arī Latvijas sadarbība ar Afganistānu nemilitāro kravu tranzītā un Nacionālo bruņoto spēku ieguldījums Starptautisko drošības atbalsta spēku operācijā (ISAF) Afganistānā.

I.Lieģis uzsvēra, ka NATO un Afganistānai ir kopīgs mērķis stabilizēt drošības situāciju Afganistānā, lai pie labvēlīgiem apstākļiem spētu atstāt Afganistānas izaugsmes iespējas pašu afgāņu rokās.

Ģenerālis A.R.Vardaks pateicās Latvijai par ieguldījumu Afganistānas drošības veicināšanā: „Vēlos pateikties militārajiem padomniekiem, kas apmāca mūsu armiju, lai tā pēc iespējas ātrāk spētu uzņemties atbildību par Afganistānas drošību. Droša Afganistāna ir katra afgāņa karstākā vēlēšanās. Paldies, ka jūs palīdzat afgāņu tautai, to novērtēju gan es, gan mans prezidents.”

Šī ir Afganistānas aizsardzības ministra pirmā vizīte Latvijā. Vizītes ietvaros Afganistānas ministram paredzēta iespēja apmeklēt Ādažu bāzi un tikties ar karavīriem, kuri gatavojas starptautiskajai operācijai Afganistānā.

Latvija piedalās NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Afganistānā kopš 2003.gada februāra. ISAF mērķis ir sniegt atbalstu Afganistānas valdībai stabilizācijas un atjaunošanas procesā.

Patlaban NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos Afganistānā dien vairāk nekā 170 Latvijas karavīru, no kuriem vairāk nekā 30 karavīru dienesta pienākumus pilda kopējā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā, veicot Afganistānas Nacionālās armijas vienības vadības un karavīru apmācību valsts austrumu provincēs.

Svarīgākais