Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Kāpu betonēšana šūpo Lieģa krēslu

© f64

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis meklē iespēju nepildīt sava kolēģa, vides ministra Raimonda Vējoņa virzīto pieprasījumu par ASV militāro operāciju Kurzemē un ar to saistīto kaitējumu videi.

Kamēr Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atradās komandējumā Norvēģijā un vēlāk Ķīnā, viņa pienākumus pildīja vides ministrs R. Vējonis (ZZS). Viņš izmantoja šo iespēju, lai aktualizētu ar ASV armijas organizēto militāro operāciju Kurzemē saistītās problēmas.

Jāatgādina, ka jūnija otrajā pusē Ventspils pievārtē notiks militāra mācību operācija Baltop, kuras svarīgākais posms ir ASV jūras kājnieku desantēšanās no karakuģa. Lai militārā tehnika ērti varētu izbraukt uz koplietošanas ceļiem, ekoloģiski jutīgajā piekrastes teritorijā ir izbetonēts ceļš. Tādējādi apieti nozīmīgi vides standarti. Turklāt arī sākotnējais solījums – iesaistīt darbos vietējos celtniekus – nav pildīts.

Vispirms informatīvais ziņojums par Vārves kāpās notiekošo aizsardzības ministram pieprasīts mutiski – koalīcijas padomē, bet pēc tam pieprasījums esot nostiprināts arī premjera rezolūcijas veidā. Šis dokuments gan ir ar atzīmi dienesta vajadzībām, līdz ar to saturs netiek izpausts.

Taču tas nebūt nenozīmē, ka aizsardzības ministrs jau gatavo atbildes uz koalīcijas partneriem neskaidrajiem jautājumiem. Aizsardzības ministra biroja vadītājs un padomnieks Airis Rikveilis Neatkarīgajai paziņoja, ka vispirms, tiekoties ar premjeru V. Dombrovski, tiks pārbaudīts, vai R. Vējoņa parakstītā rezolūcija vispār ir aktuāla.

Acīmredzot I. Lieģis cer, ka premjers, būdams kolēģis priekšvēlēšanu apvienībā Vienotība, viņa tirpināšanu uzskatīs par pilnīgi lieku.

Vai stāsts par iebetonēto kāpu un latviešiem neiedoto darbu gūs kādas tālākas politiskas konsekvences, šobrīd grūti spriest. Zaļo zemnieku līderis Augusts Brigmanis saka: "Skaidrs, ka demisija netiks pieprasīta. Tas būtu koalīcijas līguma pārkāpums. Taču ir arī citas sviras ministra ietekmēšanai." A. Brigmanis ieteic par šīm svirām runāt ar R. Vējoni, kurš valdībā aktualizējis konkrētās problēmas, taču R. Vējonis pagaidām klusē. Vispirms esot jāsagaida aizsardzības ministra atbilde, ja tāda vispār tiks sniegta. Noteiktais termiņš ir 7. jūnijs.

Daudz asāk nekā ZZS politiķi uz aizsardzības ministra veicināto amerikāņu visatļautību reaģē Ventspils mērs Aivars Lembergs. Tieši pēc viņa ierosmes Kurzemē plānotā militārā mācību operācija un I. Lieģa atbildība nonākusi politisko partneru darba kārtībā.

"Aizsardzības ministrs Lieģis uzvedas kā īsts kangars. Tā vietā, lai šo ceļu būvētu latvieši, viņš parūpējas, lai darbs būtu amerikāņu zaldātiem," ir sašutis mērs. "Lieģis jāpadzen no valdības par biedinājumu visiem citiem kangariem! Tas ir pārpratums, ka šis ārzemnieks vispār varēja kļūt par aizsardzības ministru."

Ar kādiem līdzekļiem tiks mēģināts nomest amerikāņu atbalstītāju no amata, A. Lembergs pagaidām nekomentē. Vispirms jāsagaida I. Lieģa reakcija uz pieprasījumu, un tad varēs vērtēt.

Jāatgādina, ka līdz šim Aizsardzības ministrija, pierādot svešas valsts armijas pozitīvo iespaidu uz Latvijas ekonomiku, operējusi ar mistisku skaitli – miljonu dolāru, ko amerikāņi it kā ieguldot Latvijā. Taču šā skaitļa izcelsme tā arī nav pamatota. Pat to, cik izmaksājusi skandalozā ceļa būve, ministrija neatklāj.

Arī vides ministrs Raimonds Vējonis apšauba šādu investīciju ienākšanu Latvijas ekonomikā, ja jau būvdarbus veikuši amerikāņi, turklāt ar savu tehniku.