Gerhards diskutēs par telekomunikāciju jautājumiem ES Ministru padomē

31. maijā Briselē Eiropas Savienības (ES) Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas Ministru padomē apspriedīs ierosinājumu izveidot kodeksu, kas regulētu patērētāju tiesības internetā.

Eiropas Komisija rosinājusi līdz 2012. gadam izveidot Eiropas Savienības tiešsaistes tiesību kodeksu, kas apkopotu interneta lietotāja tiesības skaidrā un pieejamā veidā. Lai arī Eiropas Savienības tiesību akti, kas regulē elektronisko tīklu un pakalpojumu sektoru, nodrošina lietotājiem tiesību aizsardzību augstā līmenī, tomēr iedzīvotāji bieži vien nav informēti par visām tiesībām un to izmantošanas veidiem.

Jautājums par lietotāja tiesībām digitālajā vidē kļūst arvien aktuālāks un saistīts ar vārda un informācijas brīvību, prasībām datu aizsardzībai, patērētāju aizsardzības ievērošanu tiešsaistes tirdzniecības līgumos un citiem gadījumiem.

Latvija kopumā atbalsta uzsākto diskusiju, lai izstrādātu vienotu kodeksu, tomēr norāda, ka nepieciešama konkrēta rīcība. Lai kodeksā ietvertās normas būtu plaši zināmas, būtu jāveido Eiropas Savienības mēroga informatīvās kampaņas, kurās tiktu norādīti aktuālie patērētāju tiesību apdraudējumi virtuālajā vidē, piemēram, krāpniecība internetā, kā arī iespējamie uzvedības modeļi un risinājumi šādās situācijās.

Sanāksmē plānots arī Eiropas Savienības dalībvalstu balsojums par Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes biroja (BEREC) mītnes vietu. Latvija ir vienīgā valsts, kas ir pieteikusies BEREC biroja izvietošanai Rīgā.

Latvijas delegāciju šajos jautājumos vadīs Satiksmes ministrs Kaspars Gerhards. Nākamā ES Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas Ministru padome, kurā skatīs transporta jautājumus, plānota 2010. gada 24. jūnijā.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais