Kampars tiksies ar Eiropas enerģētikas komisāru

Pirmdien, 31.maijā, ekonomikas ministrs Artis Kampars kopā ar Igaunijas ekonomikas un komunikāciju ministru Juhana Partu, Lietuvas enerģētikas ministru Arvidu Sekmoku un Polijas ekonomikas ministru Valdemaru Pavlaku Briselē tiksies ar Eiropas enerģētikas komisāru Ginteru Otingeru (Günther Oettinger), lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar Baltijas elektroenerģijas tirgus integrāciju Eiropas Savienības enerģijas tirgū, degvielas cenu samazināšanas iespējamību Eiropas līmenī, kā arī par Lietuvas jaunās atomelektrostacijas attīstību, lai paaugstinātu reģiona energoapgādes drošību.

Vizītes laikā Briselē A.Kampars piedalīsies arī Eiropas Savienības Enerģētikas ministru padomes sanāksmē Briselē, lai pārstāvētu Latvijas viedokli par enerģētikas un energoefektivitātes jautājumiem.

Padomes sanāksmē Spānijas, kā prezidējošās valsts, pārstāvis informēs par Komisijas priekšlikumiem Eiropas Parlamenta un Padomes regulai par gāzes piegādes drošības aizsardzības pasākumiem, kā arī par starptautisko attiecību jautājumiem enerģētikas jomā.

Padome plāno arī pārrunāt jautājumus, kas skar dalībvalstu īstenotos un plānotos pasākumus Eiropas Savienības kopīgā energoefektivitātes mērķa sasniegšanai. Šī gada marta beigās Eiropadomē tika apstiprināts mērķis palielināt energoefektivitātes kopīgo ietaupījumu Eiropā līdz 2020.gadam par 20%, kas katrā dalībvalstī būs jāsasniedz nacionālā līmenī, valstīm pašām izvēloties mērķa sasniegšanas apjomu un veidus. Diskutējot par šo jautājumu, A.Kampars uzsvērs, ka Latvijā būtiskāko enerģijas ietaupījumu veidos enerģijas galapatēriņa ietaupījumi. Savukārt primārās enerģijas ietaupījuma samazināšana par 20% līdz 2020.gadam Latvijai radītu zināmus sarežģījumus. Paužot Latvijas nostāju šajā jautājumā, A.Kampars uzsvērs, ka ir svarīgi izstrādāt tādu vienotu Eiropas mērķi, kas būtu sasniedzams ikvienai dalībvalstij, ņemot vērā katras dalībvalsts situāciju, nepalielinot administratīvo slogu un neuzliekot par pienākumu dalībvalstīm veikt izmaiņas nacionālos ilgtermiņa plānošanas dokumentus.

Padomes sēdē paredzēts arī pārrunāt jautājumus par topošo Eiropas Enerģētikas stratēģiju 2011.-2020.gadam. Latvija atbalsta Padomes secinājumus par stratēģijas projektu, kurā uzsvars tiks likts uz izsvērtu ārējo un iekšējo enerģētikas politiku, īpašu uzmanību piešķirot starptautisko sadarbību energoapgādes drošības stiprināšanai. A.Kampars norādīs, ka būtiski ir attīstīt reģionālo sadarbību, īpaši visu trīs Baltijas valstu kopēja enerģētikas tirgus attīstība un integrēšana vienotajā Eiropas enerģētikas tirgū.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais