NATO asamblejā sola atklātu valodu

NATO Parlamentārās asamblejas (PA) pavasara sesijā dalībnieki runās ļoti atklāti, solīja Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle.

NATO PA viceprezidents Svens Miksers uzskaitīja vairākas būtiskas tēmas, par kurām diskutēs tieši Rīgā. Viena no tām būs alianses jaunās drošības stratēģijas koncepcija. Viņš pastāstīja, ka PA parlamentārieši ir izteikuši priekšlikumus, pirms to vēl bija izdarījusi speciālistu grupa, kas izstrādāja stratēģiju. "Bija diskusijas ar ekspertiem, un tajās piedalījās arī tagadējais Latvijas ārlietu ministrs Aivis Ronis. Mēs iesniedzām stratēģiskās koncepcijas versijas un ceram: kad to [stratēģiju] apstiprinās Lisabonā, arī dažas no mūsu idejām tajā būs," sacīja S. Miksers.

Otrs svarīgākais jautājumu bloks nenoliedzami attiecas uz NATO dalību Afganistānas operācijās, jo šim jautājumam pievērsta ārkārtīga uzmanība. Plānots, ka PA sesijā Rīgā ieradīsies un ar ziņojumu pirmdien, 31. maijā, uzstāsies gan Afganistānas aizsardzības ministrs Abduls Rahims Vardaks, gan Apvienoto spēku pavēlniecības štāba Brunsumā komandieris Egons Ramms. Piemēram, PA politiskajā komitejā parlamentārieši klausīsies Aleksandra Verbšbova, ASV aizsardzības ministra palīga, referātu No Kabulas līdz Briselei: mācības, ko NATO guvusi no savas misijas Afganistānā. Savukārt Aizsardzības un drošības komitejā runās Latvijas aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) un mūsu Nacionālo bruņoto spēku komandieris Juris Maklakovs – par to, kā maza valsts var sniegt ieguldījumu alianses drošībā. Citi ziņotāji savukārt pievērsīsies gan partnerībai ar afgāņu nacionālajiem drošības spēkiem, gan prognozēm par to, vai NATO ir iespējas gūt panākumus Afganistānā, gan par pārvaldes problēmām šajā valstī.

Neatkarīgā jau informēja, ka neilgi pirms NATO PA uz Afganistānu devās Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), kur tikās ar Afganistānas prezidentu Hamīdu Karzajī. Viņš bija plānojis ierasties uz PA sesiju Rīgā, tomēr šodien notiek Lielā sapulce jeb Loja Džirga, kuras laikā Afganistānas sabiedrības pārstāvji spriedīs, kā veicināt miera nostiprināšanās procesu šajā valstī.

NATO PA ģenerālsekretārs Deivids Hobss nosauca vēl vienu būtisku aspektu, par ko diskutēs Rīgā, – sadarbība ar Krieviju un Krievijas jaunā aizsardzības stratēģijas politika.