Tiesa liek prezidenta kancelejai žurnālistam sniegt ziņas par prezidenta tēriņiem

© Reinis Hofmanis/f64

Administratīvā rajona tiesa šonedēļ daļēji apmierinājusi žurnālista Lato Lapsas pieteikumu un uzdevusi Valsts prezidenta kancelejai atbildēt uz vairākiem 2008.gada iesniegumos uzdotajiem jautājumiem par kancelejas tēriņiem.

Kancelejai tikusi uzdota virkne jautājumu, tostarp par motivāciju līgumam ar SIA "Irmas Kalniņas konsultācija, Etiķete un protokols profesionāļiem", kā arī par to, kādas summas kanceleja 2009.gadā grasās tērēt "deju stundām, kā arī kancelejas darbinieku valodas apmācībām, galda un ģērbšanās kultūras uzlabošanai".

Administratīvā rajona tiesa spriedumā atzinusi, ka Valsts prezidenta kanceleja ir sniegusi atbildes tikai uz diviem no kopumā septiņiem jautājumiem, uz kuriem tiesas ceļā atbildes vēlējās saņemt žurnālists.

Par prettiesisku atzīta Valsts prezidenta kancelejas faktiskā rīcība - informācijas nesniegšana uz Lapsas uzdotajiem 2008.gada 7.oktobra jautājumiem, kas "iesniegumā atzīmēti ar kārtas numuriem 2, 3, 6, 7 un 8", un tiesa uzdevusi 30 dienu laikā pēc sprieduma spēkā stāšanās Valsts prezidenta kancelejai uz tiem atbildēt.

Aģentūras LETA rīcībā esošajā spriedumā nav konkretizēti jautājumi, uz kuriem tiesa Prezidenta kancelejai uzdevusi atbildēt. No sprieduma izriet, ka jautājumi cita starpā uzdoti saistībā ar individuālo komersantu sniegtajiem pakalpojumiem un Ārlietu ministrijas Valsts protokola kompetences un funkciju robežām.

Arī Lapsa aģentūrai LETA šos pirms gandrīz diviem gadiem uzdotos jautājumus nekonkretizēja, sakot, ka iesniegumos bijusi virkne Valsts prezidenta kancelejas izdevumu pozīciju, par kurām viņš interesējies un uz kuriem kanceleja "ne visai gribēja atbildēt".

Viņš pauda cerību, ka Valsts prezidenta kancelejai pietiks godaprāta atbildēt uz šiem jautājumiem.

Administratīvā rajona tiesa ar 26.maija spriedumu arī izbeigusi tiesvedību Lapsas pieteikumā par Valsts prezidenta kancelejas faktisko rīcību - atbildes nesniegšanu pēc būtības uz 2008.gada 18.jūlija iesniegumu, bet pārējā daļā žurnālista pieteikums noraidīts.

Šo spriedumu 30 dienu laikā var pārsūdzēt Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā, iesniedzot kasācijas sūdzību, aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Ksenija Novikova.

Kā teikts Administratīvās rajona tiesas spriedumā, Valsts prezidenta kanceleja Lapsas pieteikumu kā nepamatotu lūgusi noraidīt, norādot, ka tā, sniedzot atbildi, ir ņēmusi vērā Informācijas atklātības likumā ietverto mērķi - nodrošināt, lai sabiedrībai būtu pieejama informācija, kura ir iestādes rīcībā.

Turklāt laika periodā no 2008.gada septembra līdz decembrim Valsts prezidenta kanceleja no Lapsas saņēmusi vairāk nekā 40 iesniegumus, daļa no tiem nosūtīta vairākkārt, kas palielinājis apjomu, apgrūtinājis iesniegumu uzskaiti un administrēšanu, tiesai skaidrojusi Prezidenta kanceleja.

Iesniegumu daudzums, iesniegumu biežums un pieprasāmās informācijas apjoms ir prasījis būtisku resursu ieguldījumu no Valsts prezidenta kancelejas puses, tādejādi ierobežojot citu personu tiesības saņemt informāciju vai atbildi pēc būtības, skaidrojusi Prezidenta kanceleja.

Tiesa spriedumā konstatējusi, ka atbilde uz žurnālista jautājumu par to, "ar kādu motivāciju Valsts prezidenta kanceleja stājusies līgumattiecībās ar SIA "Irmas Kalniņas konsultācija, etiķete un protokols profesionāļiem", kādi pakalpojumi vai produkcija no šīs firmas saņemta, kad un kura persona konkrēti bijusi to saņēmēja, kura Valsts prezidenta kancelejas amatpersona veikusi iepirkumu, kāda bijusi iepirkuma procedūra", sniegta 2008.gada 17.oktobra atbildes vēstulē.

Atbildes vēstulē norādīts, ka laika posmā no 2007.gada 15.jūlija līdz 2008.gada 30.septembrim ir noslēgti divi līgumi ar SIA "Irmas Kalniņas konsultācija", no kuriem viens līgums - par izglītojošu lekciju kursu 45 Valsts prezidenta kancelejas darbiniekiem, bet otrs līgums - par Valsts prezidenta ārvalstu vizīšu pavadošās delegācijas darbinieku apmācību (15 cilvēkiem). Līguma summas - atbilstoši 649 lati un 743 lati.

Pamatojoties uz Publisko iepirkumu likuma 8.panta septītās un devītās daļas prasībām, izglītības un profesionālās apmācības pakalpojumiem par summu līdz 10 000 latu likumā noteikto iepirkuma procedūru nepiemēro, teikts spriedumā.

Valsts prezidenta kancelejas vadība šādas apmācības organizēja, jo 2007.gada vasarā darbinieku mainība bija ļoti augsta un, lai nodrošinātu sekmīgu Valsts prezidenta kancelejas darbu, bija nepieciešams steidzami nodrošināt jaunos darbiniekus ar atbilstošām prasmēm, teikts tiesas spriedumā.

Lapsam atbilde uz otru jautājumu "Kādas summas no 2009.gadā pieprasītajiem līdzekļiem Valsts prezidenta kanceleja gatavojas tērēt deju stundām, kā arī kancelejas darbinieku valodas apmācībām, galda un ģērbšanās kultūras uzlabošanai?" arī sniegta iepriekšminētajā Prezidenta kancelejas vēstulē, kurā norādīts, ka 2008.gadā, kā arī 2009.gadā Valsts prezidenta kanceleja nav plānojusi izdevumus saistībā ar darbinieku apmācību lietišķās etiķetes prasmju uzlabošanai.

2008.gadā atklātībā parādījās informācija, ka Valsts prezidenta Valda Zatlera deju prasmei, galda un ģērbšanās kultūras uzlabošanai no Valsts prezidenta kancelejas līdzekļiem iztērēts vairāk nekā 1500 latu.

Svarīgākais