Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Drošībnieki: Krievijas izlūkošana var skart arī Latvijas loģistikas un būvniecības uzņēmumus

© Scanpix

NATO kontingenta ilgtermiņa klātbūtne Baltijas valstīs padara šo reģionu par prioritāti Krievijas militārajai izlūkošanai, kura var skart arī tiesībaizsardzības iestādes, sabiedrisko pakalpojumu un loģistikas nodrošinātājus, kā arī būvniecības uzņēmumus, secinājusi Drošības policija (DP).

Minētās nozares pilda atbalsta funkcijas aizsardzības sektoram, teikts DP pagājušā gada darbības pārskatā.

Paredzams, ka arī tuvākajā nākotnē Krievijas specdienestu aktivitātēs pret NATO valstīm arvien plašāk tiks izmantotas netradicionālas darbības metodes un ietekmes kanāli, kuru mērķis ne vienmēr ir informācijas ieguve, bet drīzāk priekšnoteikumu radīšana Krievijas ārpolitisko interešu īstenošanai, uzsvērusi DP.

Šogad turpināsies arī Krievijas tautiešu aktīva iesaiste pret Latviju vērstās Krievijas informatīvajās kampaņās. Paredzams, ka Latvijā izvietotās NATO vienības arī turpmāk būs viens no galvenajiem šādu kampaņu mērķiem, lai tādējādi censtos diskreditēt Latvijas valsts aizsardzības centienus un sabiedrotos.

Tāpat var prognozēt, ka Krievijas specdienesti var izrādīt pastiprinātu aktivitāti saistībā ar 2018.gada Saeimas vēlēšanām un Latvijas simtgades norises pasākumiem, lai diskreditētu šos procesus un labvēlīgu apstākļu gadījumā ietekmētu to norisi atbilstoši Krievijas ārpolitiskajām interesēm, secinājusi DP.

DP pārskatā arī minējusi pērn septembrī Baltijas valstīs satraukumu radījušās Krievijas un Baltkrievijas mācības "Zapad 2017". Lai gan nozarēs, kurās DP nodrošina pretizlūkošanas režīmu, mācību aktīvās fāzes laikā netika identificēti agresīvi Krievijas specdienestu mēģinājumi iegūt klasificētu informāciju, tie tomēr bija ieinteresēti Latvijas valsts amatpersonu un sabiedrības reakcijā uz šīm mācībām, kas izpaudās gan kā pastiprināta atklāto informācijas avotu izpēte, gan šo jautājumu iekļaušana intervijās ar Latvijas valstspiederīgajiem Krievijas robežas šķērsošanas laikā.