Dombrovskis sola apkarot ierēdņu "krāpšanos", strādājot virsstundas

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) sola ierobežot ierēdņu iespējas strādāt virsstundas, kas patlaban tiek darīts, lai apietu valdības noteikto prēmiju un cita veida piemaksu aizliegumu.

"Pret jebkurām izpausmēm, kā ierēdņi apiet valdības noteikto kārtību, mēs ļoti skaidri vērsīsimies," šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Dombrovskis, norādot, ka vairākas piemaksas pie darba algas tika apturētas, taču ierēdņi sava atalgojuma palielināšanas nolūkos mēģinājuši manipulēt ar ierēdņu saimēm. Patlaban Finanšu ministrijai uzdots sagatavot atbilstošus normatīvos aktus, lai šādas iespējas iesaldētu.

Tāpat valdība paredzējusi kvantitatīvi ierobežot maksimālo iespējamo virsstundu skaitu, lai izvairītos no situācijām, kad ierēdņi norāda lielu daudzumu nostrādātu virsstundu, lai tādejādi palielinātu savu atalgojumu.

Kā jau ziņots, no valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas vēstules premjeram un ģenerālprokuroram Jānim Maizītim secināms, ka par spīti aizliegumam pagājušā gada nogalē valsts pārvaldē prēmijās un materiālajai stimulēšanai izmaksāts 1,051 miljons latu.

Valsts kontrole, veicot revīzijas par ministriju un centrālo valsts iestāžu 2008.gada finanšu pārskatu sagatavošanas pareizību, konstatējusi, ka astoņas ministrijas vai to padotībā esošās iestādes un divas centrālās valsts iestādes nav ievērojušas ar tiesību aktiem 2008.gada novembrī un decembrī noteiktos ierobežojumus prēmiju un materiālas stimulēšanas izmaksai un darbiniekiem izmaksātas prēmijas un veikta materiālā stimulēšana kopsummā par 1 051 133 latiem.

Izvērtējot ministriju sniegto informāciju par veiktajām pārbaudēm saistībā ar Valsts kontroles revīzijās konstatēto, secināms, ka ministrijās un to padotības iestādēs nav nodrošināta vienota pieeja tiesību aktu piemērošanā atlīdzības jomā un to nepareizas piemērošanas dēļ radīto tiesisko seku izvērtēšanā.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, Sudraba lūdz premjeru un ģenerālprokuroru kā izpildvaras augstāko amatpersonu veikt pasākumus kompetences ietvaros, lai, nodrošinot vienotu pieeju, tiktu pārvērtēti Valsts kontroles revīzijās konstatētie pārkāpumi atlīdzības jomā.

Amatpersonas tiek aicinātas izvērtēt visus tiesību aktu neievērošanas gadījumus un atbildīgās personas saukt pie likumos noteiktās atbildības, kā arī nodrošināt, lai iekšējos normatīvajos aktos, darba koplīgumos un darba līgumos valsts pārvaldē nodarbinātajiem netiktu paredzēti tādi materiālie labumi, kas nav noteikti ārējos normatīvajos aktos.

Premjers iepriekš solījis: ja tiks konstatēts, ka amatpersonas ir pārkāpušas Ministru kabineta rīkojumus un aizliegumus izmaksāt prēmijas, vainīgās amatpersonas tiks sodītas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais