Toni noteiks vēlēšanu apvienības

© f64

"Politisko dienas kārtību šajās vēlēšanās noteiks vēlēšanu apvienības. Lielākā cīņa būs ne vairāk kā starp četriem politiskajiem spēkiem," tā nedēļas nogalē notikušajā ārkārtas kongresā sacīja Tautas partijas (TP) līderis Andris Šķēle, kura paustā atziņa materializējusies arī TP kongresa teju vienbalsīgajā lēmumā piedalīties partiju apvienības dibināšanā un sadarboties ar Aināra Šlesera vadīto LPP/LC, kā arī ar kustību Par labu Latviju!

Lai gan netiek slēpts, ka šīs būs aprēķina laulības, kas nešķiet vieglas nedz TP, nedz LPP/LC, A. Šķēle gaidāmo konsolidāciju raksturoja kā, pirmkārt, vēlmi "atņemt politisko maizi tādiem spēkiem kā Vienotība", bet, otrkārt, kā skaidru aprēķinu, ka "abas savā pragmatiskumā un ekonomisko problēmu izpratnē tuvās partijas, startējot atsevišķi, riskē atņemt viena otrai balsis".

Viena no svarīgākajām kongresā paustajām atziņām bija tā, ka TP piedzīvojot radikālas iekšējās pārmaiņas, kas mainot partijas uzskatus par daudzām lietām. Norādot uz TP atjaunotni, partijas vadība nekautrējās būt mēreni paškritiska, vairākkārt atzīstot, ka, gadiem ejot, TP atļāvās "no veselīgas ūdenskrātuves pārvērsties par aizaugušu varžu dīķi". Tiesa, "paššaustīšana" vairākumā tomēr aprobežojās ar aizplīvurotu daiļrunību un uzvārdos neminamām norādēm par atsevišķu partijas "spēlētāju nomaiņu". A. Šķēle vien pieminēja dažus "aizgājējus", saistot tos ar abstraktu kāri pēc augstiem amatiem un TP vārda iesaistīšanu saimnieciski negodīgā rīcībā pret valsti.

Tikmēr TP politiskie oponenti izpelnījās krietni vien konkrētāku kritiku. A. Šķēle šā brīža valdībai pārmeta gan dramatisko iekšzemes kopprodukta kritumu, gan milzīgo bezdarbnieku skaitu, tika pieminēta arī pārspīlētā izdabāšana starptautiskajiem aizdevējiem, "bezjēdzīgi nodokļi, noņemtas pensijas un kredītņēmēju palīdzības programmas fiasko".

Daudz pārmetumu saņēma arī apvienība Vienotība, kuru A. Šķēle definēja kā "neloģisku veidojumu", kas savtīgi raujas pie varas. Tikmēr ZZS, pēc TP līdera domām, esot raksturīga pārlieka "pielāgošanās un gludenums", savukārt Saskaņa, lai arī aktīvi meklējot savam sarakstam politiķus ar latviešu uzvārdiem, nekad nebūšot gatava pievilt savu patieso elektorātu.

Jāatzīst, ka politisko oponentu apmētāšana ar dubļiem, kurai tika veltīta lielākā TP ārkārtas kongresa daļa, apliecina, ka šajās vēlēšanās cīņa par balsīm būs īpaši sīva.

Tiesa, TP nepieciešamība pakāpties uz citu partiju galvām bija jūtama ne vien oponentu kritizēšanā, bet arī TP akcentētajos mērķos, ko partija gatava sasniegt, iekļūstot nākamajā Saeimā un valdībā. Kādreiz saukta par turīgā slāņa partiju, TP šogad krietni vien lielākā mērā bija pievērsusies sociālajiem jautājumiem. Lai gan kongresā daudzkārt tika akcentēts atbalsts tieši uzņēmējdarbībai, eksporta veicināšana un saprātīga nodokļu politika, TP ne mazāku uzmanību veltīja arī sociāli jūtīgiem jautājumiem – PVN apkurei, medikamentiem un sabiedriskajam transportam. Tāpat A. Šķēle iestājas par divu gadu nodokļu brīvdienām katrai jaunajai ģimenei par pirmo un vienīgo mājokli, kā arī par papildu neapliekamo minimumu ikvienai laulātajai ģimenei. TP gatava nodrošināt arī to, ka trīs un vairāk bērnu ģimenes ir atbrīvojamas no bērnudārza maksas, bet katram bērnam, sasniedzot pilngadību, būtu izmaksājama vienreizēja stipendija – 1000 latu apmērā. Līdz beidzot – ja cilvēka ienākumi ir mazāki par minimālo algu, viņš atbrīvojams no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Līdztekus visām šīm iniciatīvām, kas prasītu milzīgus līdzekļus no valsts budžeta, TP līderis A. Šķēle akcentēja, ka vienam no Latvijas valsts pamatprincipiem jābūt bezdeficīta budžetam, tiesa, nenorādot, kā tieši tas būtu sasniedzams.

Latvijā

Pasaules mēroga ielu mākslinieks no Francijas – Aéro pabeidzis savu sienas gleznojumu “Mana dzīve ir mana valsts” (My country is life) Liepājā, Krišjāņa Valdemāra ielā 56. Tas ir jau astotais darbs, ko Liepājai dāvina pludmales kafejnīca “Red Sun Buffet”, informē Mareks Alberts.

Svarīgākais