Saskaņas centrs sabiedriskās domas aptaujā ieguvis līderpozīcijas

Populārāko politisko organizāciju galvgalī atgriezusies apvienība "Saskaņas centrs" (SC) - ja vēlēšanas būtu notikušas šajā nedēļas nogalē, par to balsotu 16% balstiesīgo, liecina pētijumu aģentūras "GfK" veiktā aptauja.

Kā vēsta telekanāla LNT raidījums "Top 10", par līdzšinējo līderi, apvienību "Vienotība" balsotu 15,7%, bet Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) baudītu 7,4% vēlētāju uzticību.

2,5% vēlētāju balsotu par apvienību "Par cilvēka tiesībām vienota Latvijā", tikpat daudz atbalstītāju būtu arī "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Tautas partiju atbalstītu 2,1% vēlētāju, partijai LPP/LC priekšroku dotu 1,5% vēlētāju, par "Visu Latvijai" savu balsi atdotu 1%, bet sarakstu noslēdz sociāldemokrāti, par kuriem balsotu tikai 0,5% balsstiesīgo.

Līdzīgi kā pirms pāris nedēļām šajā nedēļas nogalē vēlēšanās piedalītos 70% balsotāju, bet 30% uz iecirkņiem nedotos.

Iespējamo premjera amata kandidāti pusmēneša laikā ir zaudējuši reitinga punktus. Pret Aivaru Lembergu, kurš joprojām ir līderu augšgalā, pozitīva attieksme ir 43% aptaujāto - par 3 procentpunktiem mazāk nekā pirms pusmēneša. Kopš sava labākā reitinga martā, kad Lembergs bija simpātisks 50%, viņš ir zaudējis 7 procentpunktus atbalstītāju.

Joprojām otrs populārākais ir premjers Valdis Dombrovskis, kuru tagad pozitīvi vērtē 40% vēlētāju. Arī viņš pusmēneša laikā zaudējis 4 procentpunktus reitinga, un piedzīvojis 7 procentpunktu kritumu kopš aprīļa beigām, kad viņš bija vienādās pozīcijās ar Aivaru Lembergu. Politiķu trijnieku noslēdz Jānis Urbanovičs, kurš ar 18,4% reitingu piespiedis piekāpties Aināram Šleseram, pret kuru pozitīva attieksme ir 17,1% balsotāju. Urbanovičs pāris nedēļās ir zaudējis vien dažas procentpunkta desmitdaļas, bet kopš gada sākuma savu reitingu ir nemitīgi palielinājis. Šlesers, kurš baudīja 23% vēlētāju pozitīvas attieksmes gan gada sākumā, gan vēl maija sākumā, faktiski ir zaudējis 6 procentpunktus.

Politiķu topu noslēdz Andris Šķēle, pret kuru pozitīvi attiecas 10,3% balsotāju un kurš ir zaudējis 1,5 procentpunktus divu nedēļu laikā.

Aptaujāti tikai 602 balsstiesīgie Latvijas iedzīvotāji. Aptauja veikta, izmantojot nejauši stratificēju jeb daudzpakāpju vispārnacionālu izlasi - aptverti visi reģioni un apdzīvotās vietas tipi, aptaujas gaitā kontrolējot demogrāfisko sadalījumu pēc statistikas pārvaldes datiem.

Latvijā

Latvijas Eksportētāju asociācijas “The Red Jackets” darba svētkos ar devīzi “Eksporta barometrs 2024” telekomunikāciju uzņēmuma “Latvijas mobilais telefons” viceprezidents Ingmārs Pūķis nāca klajā ar tādu aprēķinu, ka eksporta vērtība uz vienu Latvijas iedzīvotāju ir 2,5 reizes lielāka nekā uz vienu Ķīnas iedzīvotāju.

Svarīgākais