Ražuks: "Tas nav apvērsums"

© f64

Ja neņem vērā Jūrmalas pilsētas deputāta Ilmāra Ančāna iecienītos izklaides numurus, kuros teikas un pasakas mijās ar dīvainu jautājumu uzdošanu, Jūrmalas domes sēde vakar noritēja bez aizķeršanās, un ceturtdienā pulksten 18 un 30 minūtēs visi jau varēja sveikt Romualdu Ražuku (Vienotība) kā Jūrmalas jauno mēru.

Pirms dažām stundām tiesa lēma par iepriekšējā domes priekšsēdētāja Raimonda Munkevica (Jūrmala – mūsu mājas) arestu sakarā ar aizdomām par kukuļošanas mēģinājumu, un pilsētai bija vajadzīgs jauns vadītājs. Deviņi domes deputāti pirms tam bija vienojušies par mēra nomaiņu, un R. Munkevica arests pat nekalpoja kā iemesls šai maiņai: tai bija jānotiek arī tad, ja R. Munkevicu nebūtu aizturējis KNAB.

"Tas nav apvērsums," skaidroja Romualds Ražuks, "vienkārši – autoritāra un savtīga vadītāja laiks ir beidzies. Savukārt mēs apzināmies sevi kā vienota, spēcīga komanda." R. Ražuks prata loģiski un saturīgi atbildēt uz deputātes Larisas Loskutovas jautājumiem par Jūrmalas attīstību, par pilsētas kadastrālās vērtības problēmām, par mēģinājumiem kūrortpilsētu pievienot Rīgai. Pirms domes uzticības balsojuma R. Ražuks kliedēja bažas par dažu pašvaldības uzņēmumu iespējamo reorganizāciju un domes struktūru pārveidošanu. Deputāts I. Ančāns šaubījās, vai Ražuka komanda spēs nodrošināt stabilitāti līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām, taču topošais domes priekšsēdētājs attrauca, ka šādam mērķim laikam vajadzētu pieaicināt "ekumeniskas ievirzes mācītāju", lai viņš, kā mēdz teikt, iesvēta jauno koalīciju, kuras sastāvā ir līdzīgi domājoši cilvēki.

Iespējams, I. Ančāna nervozā aktivitāte, kas robežojās ar aizvainotības demonstrēšanu, saistāma ne tikai ar viņa tradicionālo cenšanos zīmēties domes sēdēs, kas, protams, ir publiskas, bet arī ar to, ka viņš vairs nebūs viens no trim domes priekšsēdētāja vietniekiem, jo mēra aizvietotājs nu būs tikai viens deputāts. Līdz redakcijas slēgšanai nebija iespējams uzzināt, kurš tas būs, iespējams, ka Māris Dzenītis. Par Romualdu Ražuku nobalsoja 11 deputāti no 13, līdz ar to varēja secināt, ka domes devītniekam pievienojušies divi deputāti – iespējams, tie bija Gatis Truksnis un Larisa Loskutova.

Pēc ievēlēšanas Romualds Ražuks pateicās saviem atbalstītājiem un iezīmēja virzienus, kuros jādodas Jūrmalas domei un pilsētai. Kā vienu no pirmajiem uzdevumiem viņš aktualizēja cīniņu par pašvaldības SIA Jūrmalas ātrā palīdzība neatkarības saglabāšanu, balstoties uz pilsētas unikālo situāciju. Savukārt tālāks un emocionālāks mērķis ir padarīt Jūrmalu par Raiņa un Aspazijas pilsētu. "Tomass Manns Lietuvas pilsētā Nidā savulaik pavadīja tikai divas nedēļas, taču Nida ir kļuvusi par tūrisma galamērķi arī šā rakstnieka dēļ. Mums ir divas pērles – Rainis un Aspazija, un mums ir jāieinteresē cilvēki, lai viņi brauktu uz tām skatīties.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)