Kristovskis: TB/LNNK jābūt pazemīgākiem

Lai gan tiek lēsts, ka nedēļas beigās varētu noslēgties apvienības Vienotība paplašināšanās sarunas ar potenciālajiem partneriem, joprojām līdz galam nav atrisināts svarīgākais jautājums – cik vietu kopīgajā Saeimas vēlēšanu sarakstā Vienotība ir gatava piedāvāt jaunpienācējiem.

Vienotības Saeimas vēlēšanu saraksta virzienā lūkojas gan partija Visu Latvijai!, gan Sarmītes Ēlertes veidotā Meierovica biedrība, gan arī apvienība Tēvzemei un Brīvībai/LNNK. Tiesa, katram no politiskajiem spēkiem varētu būt savs sadarbības modelis ar Vienotību: no atsevišķu kandidātu deleģēšanas vienotajam sarakstam līdz partijas iesaistei apvienībā.

Galvenais TB/LNNK un Vienotības pārrunu problēmjautājums ir vietu skaits, kādu saviem politiķiem Vienotības sarakstā vēlētos iegūt tēvzemieši. Neoficiāli tiek minēts, ka TB/LNNK uzstāj uz 15 vietām ar stingru aprēķinu izdiņģēt vismaz 17 vai 18 pozīciju. Tikmēr Vienotības valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis sarunā ar Neatkarīgo atzina: "Gribēt var daudz ko, taču tēvzemiešiem būtu objektīvāk jāizvērtē tas, cik kvalitatīvs ir viņu piedāvājums. Savulaik esmu bijis šīs partijas biedrs, tāpēc labāk nekā citi pazīstu cilvēkus, kas no tēvzemiešiem startēs vēlēšanās." Politiķis neslēpa skepsi pret TB/LNNK, uzsverot, ka tieši šā iemesla dēļ viņš nepiedaloties Vienotības sarunās ar tēvzemiešiem, atstājot šo jautājumu savu partneru, tostarp Jaunā laika, ziņā. "Domāju, ka tēvzemiešiem pret Vienotības piedāvājumu būtu jāizturas ar lielāku pazemību," sacīja Ģ. V. Kristovskis.

Tikmēr Jaunā laika valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa savos komentāros bija piesardzīgāka. "Sarunu process ir ļoti sarežģīts," atzina JL līdere, uzsverot – kamēr sarunas ar partneriem nav beigušās, nebūtu pareizi minēt konkrētus skaitļus.

Tiesa, arī paši tēvzemieši sadarbību ar Vienotību neuzskata par ideālu risinājumu. Tomēr TB/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons Neatkarīgajai uzsvēra: "Mēs neredzam citus veidus, kā novērst labējo spēku sadrumstalotību, pret kuru jau gadiem iestājies tostarp apvienības Tēvzemei un Brīvībai/LNNK valdes priekšsēdētājs Roberts Zīle. Šis pagaidām ir vienīgais rāmis, kas ļauj konsolidēties labējam spārnam."

Tāpat R. Pētersons uzsvēra, ka TB/LNNK par pieņemamāko risinājumu uzskata savu kandidātu deleģēšanu kopīgajam Saeimas vēlēšanu sarakstam. "Kā partija Vienotībā nestāsimies. Par to gan vēl jālemj mūsu valdei un domei, kas, iespējams, varētu notikt jau šīs nedēļas beigās," rezumēja R. Pētersons.

Tieši vietu skaits, kādu kopīgajā Vienotības sarakstā varētu iegūt katrs no politiskajiem spēkiem, ir pats sensitīvākais jautājums ne tikai jaunpienācējiem, bet arī apvienības pamatspēkiem, t.i., Jaunajam laikam, Pilsoniskajai savienībai un Sabiedrībai citai politikai. To atzina arī Ģ. V. Kristovskis. "Veidot plašu apvienību nav viegli – pirmo reizi Latvijas vēsturē vietu skaits sarakstā ir ļoti ierobežots," klāstīja Vienotības valdes priekšsēdētājs, paskaidrojot, ka šīs problēmas risinājums tiekot meklēts īpašā formulā. Tās pamatā esot aritmētiski aprēķini, kas paredzot līdzvērtīgu kvotu Vienotības pamatspēkiem un proporcionālu, taču mazāku vietu skaitu jaunpienācējiem.

Jāpiebilst, ka kāroto vietu skaits Vienotības sarakstā līdz šim jau radījis divdomīgas situācijas. Piemēram, partijas Visu Latvijai! līderis Raivis Dzintars norādījis, ka par vietu Vienotības sarakstā esot prasīti 10 000 latu par katru kandidātu. Apvienība vēlāk gan skaidroja, ka minētais skaitlis esot aptuvenā summa, kas būtu nepieciešama priekšvēlēšanu kampaņai, rēķinot uz vienu deputāta amata kandidātu.

Latvijā

Farmaceits ir visplašāk pieejamais veselības aprūpes speciālists – visbiežāk tieši farmaceits ir pirmais, pie kā vēršamies ar jautājumiem par veselības problēmām. Ik gadu 25. septembrī tiek atzīmēta Starptautiskā farmaceitu diena. Ko farmaceiti novēl cits citam savos profesionālajos svētkos?

Svarīgākais