Farmācijas likuma grozījumus atzīst par steidzamiem

Saeima šodien atzina par steidzamu un jau pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus Farmācijas likumā, kas paredz mainīt strīdīgo likuma normu par to, kam no nākamā gada varēs piederēt aptiekas.

Pašlaik likums paredz, ka no nākamā gada aptiekas varēs piederēt tikai farmaceitiem, savukārt pirmajā lasījumā Saeimas apstiprinātie grozījumi, kurus izstrādājusi Veselības ministrija, paredz mainīt šo normu, paredzot, ka aptieku izveido farmaceita prakses, kopprakses vai kapitālsabiedrības veidā.

Saeimas deputāte Silva Bendrāte (JL) Saeimā šodien, skaidrojot, kāpēc ir jāpieņem šie grozījumi, sacīja, ka Sociālo un darba lietu komisija ir uzklausījusi daudz un dažādus viedokļus un atklājusi, ka ar šo likumu ir problēmas. Deputāte atzina, ka tās ir saistītas ar abu pušu uzrādītājām problēmām.

Kā zināms, attiecībā uz Farmācijas likumu saduras aptieku tīklu īpašnieku intereses, kuri vēlas likuma grozījumus, brīdinot, ka citādi tiks slēgtas daudzas aptiekas, savukārt otra puse, un tie ir Latvijas Brīvo farmaceitu biedrība, Farmācijas biedrība un citas uzskata, ka no jaunā gada aptiekas īpašumtiesības drīkst piederēt tikai farmaceitiem.

S. Bendrāte uzsver, ka „pirmā lasījuma variants ir tikai pamats, bet ne gala rezultāts”, kas līdz ar to var būtiski mainīties. Esot jāatrisina arī norma par to, ka no nākamā gada aptiekas vairs nevarēs piederēt arī farmaceita palīgiem (personas bez augstākās izglītības).

Saeima priekšlikumus likuma izmaiņām gaidīs līdz 31. maijam, bet otrajā, galīgajā lasījumā to plānots apstiprināt jau 17. jūnijā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais