Labklājības ministrs aicina samazinājumam nepakļaut sociālo jomu

Valdības ārkārtas sēdē labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) aicināja, sagatavojot nākamā gada budžetu, nepakļaut izdevumu samazinājumam izdevumus sociālajā aizsardzībā.

Savā ziņojumā labklājības ministrs informēja par situāciju bezdarba jomā, sociālās palīdzības apjomiem, trūcīgo personu skaitu Latvijā un prognozēm nākamajam gadam. Saskaņā ar Labklājības ministrijas prognozēm, bezdarba līmenis gada beigās būs 16,4%, nākamgad – vidēji 15%. Līdz gada beigām valstī būs vismaz 140 000 trūcīgu personu, tas ir tādu, kurām mēnesī ienākumi uz vienu ģimenes locekli mēnesī nepārsniedz 90 latus, bet nākamgad šo cilvēku skaits jau būs pieaudzis līdz 200 000 personām.

U. Augulis atgādināja, ka iedzīvotāju materiālā un sociālā situācija pasliktinājusies arī valdības pieņemto lēmumu dēļ – samazināts ģimenes valsts pabalsts, samazinātas pensijas, taču ir pagarināts bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums.

Valsts prezidents Valdis Zatlers sēdes laikā uzdeva jautājumus arī labklājības ministram, un īpaši viņu interesēja, kā valdība plāno mazināt nelegālo nodarbinātību. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns daļēji atbildēja ministra vietā: ticība sociālajam budžetam ar nesen valdības pieņemtiem lēmumiem ir būtiski mazinājusies, un, ja cilvēkam ir jāizvēlas, vai maksāt nodokļus vai – kā izdzīvot, tad svarīgākais ir šodienas izdzīvošana. Sliktāku situāciju, pēc E. Baldzēna domām, dara diskusijas par to, ka sociālās apdrošināšanas pabalsti būs jāsamazina vēl.

U. Augulis norādīja, ka ministrija līdz gada beigām sagatavos 2010. – 2013. gada nelegālās nodarbinātības mazināšanas plānu. Valdības sēdes laikā ministru pārsteidza Valsts prezidenta jautājums, vai U. Augulis nevarētu uzņemties virzītājspēka lomu, lai tiktu sakārtotu uzņēmējdarbības joma, lai darba devēji vairs nenodarbinātu cilvēkus nelegāli. „Mēs varētu arī pārņemt budžeta sagatavošanu, uzņēmējdarbības vides sakārtošanu, nodokļu politiku un vēl...”, ar ironiju sacīja U. Augulis.

Labklājības ministrijas sagatavotajā valdības sēdes lēmumā teikts, ka „sagatavojot likumprojektu „Par valsts budžetu 2010. gadam”, ņemt vērā, ka samazinājumam netiek pakļauti izdevumi sociālajai aizsardzībai.” Uz asi reaģēja finanšu ministrs Einars Repše (JL), norādot, ka izdevumi sociālajai sfērai netiek samazināti, tad citās sfērās tie jāsamazina uz pusi.

Latvijā

Jūlijā peldūdens kvalitāte oficiālajās peldvietām atbilst prasībām un peldēties ir atļautas visās 58 peldvietās, tostarp arī Lubānas ezera peldvietā, Gaigalavas pagastā, kur zilaļģu savairošanās vairs nav novērota, informē Veselības inspekcija (VI).

Svarīgākais