Kustībai "Par labu Latviju!" nav vienota redzējuma par attīstību

© Youtube

Lai gan līdz priekšvēlēšanu aģitācijas periodam atlicis vien nepilns mēnesis, joprojām neskaidra ir situācija ar tautas kustības Par labu Latviju! iespējamo pārtapšanu par politisku spēku un šīs organizācijas reklāmu, kas pagaidām tiek pozicionēta kā sociāla akcija.

Nedēļas sākumā par šīs kustības padomes priekšsēdētāju ievēlēja Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) un TV5 īpašnieku Andreju Ēķi. Viņš šajā postenī nomainīja SIA Saules aptieka īpašnieku Gunti Belēviču, kurš paziņoja par vēlmi startēt 10. Saeimas vēlēšanās.

A. Ēķis Neatkarīgajai apliecināja, ka tuvākajā laikā negrasās iesaistīties politikā un tieši šis bijis viens no argumentiem, kādēļ Par labu Latviju! vadība uzticēta tieši viņam. Tikmēr kustības preses biroja vadītājs Arnis Marcinkēvičs paskaidroja, ka organizācija plāno darboties arī pēc Saeimas vēlēšanām, pieprasot no politiķiem atbildību par saviem darbiem, tāpēc nebūtu korekti, ja kustības vadītājs būtu cilvēks, kurš, iespējams, tiks ievēlēts parlamentā. A. Marcinkēvičs nenoliedza, ka drīz vien politisko karjeru varētu uzsākt vēl vairāki kustības redzamākie biedri, kuri līdzīgi kā G. Belēvičs tomēr nepārtraukšot savu ierindas dalību organizācijā.

Kustība Par labu Latviju! pagaidām sevi pozicionē kā labas gribas sabiedrisku organizāciju, kuras biedri aicina palīdzēt citiem, cīnīties par Latvijas kultūru, labklājību un patriotismu.

Tiesa gan, pat pašas organizācijas iekšienē pagaidām nav vienota redzējuma par attīstību – no vienas puses, tiek pausta pārliecība, ka jau pēc mēneša šī sabiedriskā organizācija saplūdīs ar kādu politisku spēku, no otras puses, izskan viedoklis, ka kustība principiāli paliks ārpus oficiālās politikas.

A. Marcinkēvičs noliedza scenāriju, ka kustība Par labu Latviju! pārtaps apvienībā, kurai varētu pievienoties TP un LPP/LC. Viņš uzsvēra: "Pēc 12. jūnija kustība būs tāda pati kā līdz šim. Mēs nestartēsim vēlēšanās un nepārtapsim kādā citā apvienībā. Jā, iespējams, daļa mūsu biedru pievienosies kādai partijai, taču pati kustība paliks nemainīga."

Tikmēr diametrāli pretēju viedokli Neatkarīgajai pauda viens no Par labu Latviju! atbalstītājiem Ēriks Stendzenieks, kurš veidojis šīs kustības reklāmas kampaņu. Viņš neslēpa, ka kustība visticamāk tomēr transformēšoties par politisku spēku. "Man ir sajūta, ka mūsu apvienībai pievienosies kāda līdzīgi domājoša politiska organizācija," akcentēja Ē. Stendzenieks.

Jautājums par tautas kustības tālāko statusu ir cieši saistīts ar jautājumu par priekšvēlēšanu aģitāciju, kas attiecas uz politiskām reklāmām, taču neattiecas uz sabiedriskas organizācijas sociālām kampaņām, kas pa tiešo it kā nereklamē nevienu politiķi. Tiesa, kā sacīja pats Ē. Stendzenieks, priekšvēlēšanu reklāmas mēdz būt dažādas, arī slēptas, taču esot "nerakstītie morāles un ētikas likumi, kurus mēs noteikti ievērosim". Vēl jo vairāk – lai gan šobrīd tautas kustības Par labu Latviju! reklāmas klipos redzami tikai "labie cilvēki no tautas", Ē. Stendzenieks netieši atzina, ka drīz vien reklāmās varētu parādīties jauni, iespējams, daudz pazīstamāki personāži un viņu rīcības pozitīvie augļi. Pagaidām Ē. Stendzenieks uzsver, ka kustības reklāma vēršas pret apkārt esošajām negācijām, nevis reklamē kādu politiķi, tāpēc tā šobrīd neesot uzskatāma par aģitāciju, bet sociālu kampaņu.

Latvijā

Pasaules mēroga ielu mākslinieks no Francijas – Aéro pabeidzis savu sienas gleznojumu “Mana dzīve ir mana valsts” (My country is life) Liepājā, Krišjāņa Valdemāra ielā 56. Tas ir jau astotais darbs, ko Liepājai dāvina pludmales kafejnīca “Red Sun Buffet”, informē Mareks Alberts.

Svarīgākais