Eksperti: NATO jābūt gatavai gādāt par drošību gan dalībvalstīs, gan ārpus to robežām

Ziemeļatlantijas aliansei nākotnē ne vien jāturpina gādāt par visu savu dalībvalstu drošību, bet vajadzības gadījumā jābūt gatavai darboties arī ārpus to robežām, uzskata ekspertu grupa, kas izstrādājusi NATO Stratēģiskās koncepcijas projektu.

Kā izteikusies 12 ekspertu grupas vadītāja, bijusī ASV valsts sekretāre Madlēna Olbraita, aliansei arī turpmāk jābalstās uz kolektīvās aizsardzības principu. Tāpat kā iepriekšējos sešos gadus desmitos tās galvenie uzdevumi nākamajā desmitgadē būs aizkavēt un novērst iespējamo agresiju un aizstāvēties pret to, lai nodrošinātu visu dalībvalstu politisko neatkarību un teritoriālo integritāti.

Vienlaikus ziņojuma autori norādījuši, ka aliansei jāsadarbojas ar partnervalstīm un jāsūta militārās misijas arī ārpus savām robežām, ja būtu nepieciešams novērst uzbrukumu teritorijai, uz kuru attiecas NATO līgumsaistības, kā arī aizstāvēt organizācijas dalībvalstu likumīgās tiesības un citas vitālās intereses.

Pēc Olbraitas teiktā, aliansei "jāpalīdz veidot stabilāku un mierīgāku starptautisko drošības vidi", sniedzot atbalstu karavīru un policistu sagatavošanā, koordinējot militāro palīdzību un sadarbojoties ar svarīgāko valstu valdībām.

NATO uzdevums ir arī sadarboties ar partneriem visā pasaulē, lai stātos pretī jaunajiem drošības apdraudējumiem - kiberuzbrukumiem, pirātismam, bruņojuma izplatīšanai, energoapgādes nestabilitātei un klimata pārmaiņām.

Pieņemot ekspertu ziņojumu, NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens uzsvēris, ka NATO nevēlas kļūt par "pasaules policistu" un jebkurai misijai ārpus dalībvalstu robežām jābalstās uz ANO statūtu principiem.

Ziņojums iesniegts izskatīšanai dalībvalstu vēstniekiem. Paredzams, ka alianses jaunā stratēģiskā koncepcija tiks pieņemta novembrī gaidāmajā NATO valstu sammitā Lisabonā.

Svarīgākais