Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Akceptē disciplināratbildības piemērošanu ierēdņiem par politiskās neitralitātes neievērošanu

Valdība šodien akceptēja Valsts prezidenta Valda Zatlera iesniegtos grozījumus Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā, kas ierēdņiem par politiskās neitralitātes nevērošanu ļaus piemērot disciplināratbildību.

Likumprojekts paredz papildināt Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu ar pantu, kas paredz disciplināratbildību par politiskās neitralitātes neievērošanu.

Grozījumi saistībā ar disciplinārsoda noteikšanu par tiesību aktiem neatbilstošu rīcību ar budžeta līdzekļiem izstrādāti, balstoties uz Latvijas un Starptautiskā Valūtas fonda Nodomu protokolu.

Valdība šodien arī akceptēja grozījumus Valsts civildienesta likumā.

Likumprojekts paredz noteikt, ka valsts civildienesta ierēdnim ir pienākums ievērot politisko neitralitāti, kas nozīmē pienākumu savu profesionālo pienākumu izpildē vadīties tikai pēc profesionāliem kritērijiem neatkarīgi no politiskās ietekmes.

Likumprojekts paredz izslēgt Valsts civildienesta likuma pantu, kas paredz tiesības vēlētām amatpersonām atgriezties ierēdņa amatā pēc pilnvaru termiņa izbeigšanās, jo stāšanās vēlētā amatā ir katras personas individuāla karjeras izvēle un pašreizējā budžeta un štatu būtiska samazinājuma situācijā nav pamatoti uzlikt par pienākumu iestādes saglabāt brīvu amata vietu līdz konkrētās vēlētās amatpersonas pilnvaru termiņa beigām.

Atbilstoši "Pasākumu plāna valsts pārvaldes sistēmas un civildienesta optimizēšanai" paredzēts izslēgt Valsts civildienesta likuma pantus, kas šobrīd regulē kompensāciju ceļa izdevumiem un mācību maksas daļas kompensāciju.

Pēc Valsts kancelejas domām, valsts civildienesta ierēdņu, īpaši augstāko amatpersonu un viņu vietnieku, politiskās neitralitātes nodrošināšana sekmēs objektīvu lēmumu pieņemšanu un veicinās sabiedrības uzticību valsts pārvaldei.

Kā ziņots, jūlija sākumā Zatlers nosūtīja Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) likumdošanas iniciatīvas vēstuli, rosinot veikt grozījumus vairākos likumos, lai veicinātu ierēdņu politiskās neitralitātes principa nodrošināšanu civildienesta darbībā.

Prezidenta preses dienestā aģentūru LETA informēja, ka šīs iniciatīvas mērķis ir nodrošināt labu pārvaldību, kas ietver arī tādu ar valsts pārvaldes iekšējo organizāciju un darbību saistītu elementu kā profesionāls, godīgs, kompetents un politiski neitrāls civildienests.