Saeima noraida TP pieprasījumu premjeram par kredītņēmēju atbalsta programmas sākšanu

Saeima šodien noraidīja desmit Tautas partijas (TP) Saeimas deputātu iesniegto pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL), kurā aicināts skaidrot "valdības bezdarbību un vilcināšanos lemt par kredītņēmēju atbalsta programmas sākšanu".

Par pieprasījumu nobalsoja 46, pret - 41, atturējās seši deputāti.

Kā LETA jau ziņoja, Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji informēja Pieprasījumu komisijas deputātus, ka Latvijas Komercbanku asociācija un Tieslietu ministrija iebilst pret Ministru kabineta noteikumu projektu par valsts līdzdalību to kredītņēmēju aizsardzībā, kuri ņēmuši līdz 100 000 latu kredītu vienīgā mājokļa iegādei un kuriem ir vēl viens līdz 5000 latu liels kredīts.

FM pārstāvji norādīja, ka valsts palīdzība attiektos uz tiem kredītņēmējiem, kuru ienākumi ir samazinājušies, piemēram, par 30%, bet tā neko nevarētu līdzēt bezdarbniekiem, kuri vispār zaudējuši ienākumus. Kredītņēmēju aizsardzības programmai šogad būtu nepieciešami 80 miljoni latu un vēl pa 30 miljoniem latu nākamos divus gadus.

Kā LETA jau ziņoja, pēc plašām diskusijām valdība trešdien vienojās pārtraukt atbalsta programmas grūtībās nonākušu kredītņēmēju atbalstam tālāku virzīšanu.

Nesaņemot banku atbalstu iesaistīties šajā programmā, Ministru kabinets atbalstīja finanšu ministra Einara Repšes (JL) ierosinājumu atsaukt sagatavoto programmu galvojuma sniegšanai vienīgā mājokļa kredīta saistību izpildei, lai mazinātu sociālekonomiskās krīzes ietekmi.

Repše uzsvēra, ka šī programma ir labākā, kādu ministrija var piedāvāt. To nav iespējams uzlabot, jo tā iespēju robežās ir saskaņota ar visām iesaistītajām pusēm, turklāt valsts nevar nodrošināt lielākus finanšu līdzekļus. Nesaņemot atbalstu, Repše aicināja šo programmu izbeigt un noraidīt, tādējādi taupot budžeta līdzekļus.

Ministra pozīcijai piekrita arī premjers Valdis Dombrovskis (JL), kurš vienlaikus gan atzina, ka bankām būtu jāuzņemas atbildības daļa par savulaik vieglprātīgi izsniegtajiem kredītiem.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.