Pabriks vaino vecākus tajā, ka jaunieši kļuvuši vāji un nespēs aizstāvēt Latviju

© f64

Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks pauž bažas, ka, samazinoties jauniešu fiziskajai sagatavotībai, tas atstās ietekmi arī uz Latvijas bruņotajiem spēkiem.

"Nacionālo bruņoto spēku paziņojums par nepieciešamību samazināt veselības un fizisko testu prasības, lai armiju varētu nodrošināt ar nepieciešamo personālu, ir kārtējai signāls, ka nākotnē pastāv nopietns drauds kvalitātes kritumam Latvijas armijas rindās. Lai arī šobrīd netiek samazinātas gala prasības, turpinoties šādai situācijai, tas var atstāt ietekmi arī uz vispārējo karavīru sagatavotību," pauž A.Pabriks.

Deputāts uzskata, ka nozares ministrijām būtu nepieciešams pievērst lielāku uzmanību bērnu un jauniešu veselībai un fiziskai sagatavotībai un kopīgi valdībā meklēt problēmas risinājumu, taču viņš aicina arī vecākus rūpīgāk sekot līdzi savu bērnu veselības stāvoklim un aktivitātēm: "Atbildību par bērnu mazkustīgumu nevaram uzvelt tikai uz valsts un skolas pleciem, jo lielākais piemērs saviem bērniem esam mēs - vecāki. Pieaugušajiem ir jāseko līdzi gan bērnu uzturam, gan arī aktivitātēm ārpus skolas."

A.Pabriks uzskata, ka valstij kopā ar pašvaldībām, īpaši lauku reģionos, ir jāizvērtē pieejamība dažādiem bezmaksas interešu pulciņiem, kuros jaunieši var iesaistīties ārpus mācību procesa.

Svarīgākais