Zatleru uztrauc ierēdņu krāpšanās ar algām, budžeta vilkšana garumā, skolu un veselības reformas

zatlers © f64

Pirms šodien plānotās valdības ārkārtas sēdes Valsts prezidents Valdis Zatlers pauž bažas par vairākiem procesiem valstī. Viņaprāt ārkārtīgi nekorekta situācija izveidojusies ar augstākās ierēdniecības algām, kas ne vien nerūk, bet dažkārt pat aug. Tāpat prezidentu bažīgu dara valdības nespēja operatīvi strādāt ar nākamā gada budžeta izveidi. Visbeidzot - V. Zatlers ir ārkārtīgi neapmierināts ar izglītības un veselības reformu būtības skaidrošanu sabiedrībai, kā arī ar partiju savstarpējiem ķīviņiem.

Kā jau ziņots, šodien plkst.14.30 Valsts prezidents Valdis Zatlers sasaucis valdības ārkārtas sēdi, lai apspriestu paveikto un vēl darāmo strukturālo reformu īstenošanā.

Sēdes darba kārtībā iekļauts prezidenta paspārnē esošās Stratēģiskās analīzes komisijas ziņojums par sociālo situāciju un tās iespējamās attīstības tendencēm, Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) ziņojums par valsts pārvaldes strukturālās reformas gaitu un izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) ziņojums par izglītības sistēmas strukturālās reformas norisi un plānotajiem pasākumiem tās tālākai īstenošanai.

Tāpat sēdes darba kārtībā iekļauts veselības ministres Baibas Rozentāles (ZZS) ziņojums par veselības aprūpes sistēmas strukturālās reformas norisi un plānotajiem pasākumiem tās tālākai īstenošanai, labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) ziņojums par realizētajiem un plānotājiem sociālās aizsardzības pasākumiem, ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) ziņojums par veiktajiem pasākumiem uzņēmējdarbības veicināšanai un administratīvo šķēršļu novēršanai šajā jomā, kā arī finanšu ministra Einara Repšes (JL) ziņojums par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu apguves procesu un pasākumiem tā efektivitātes uzlabošanai.

Sperot šādu soli, valsts pirmā persona vēlējusies dot stimulu, lai lēmumi par strukturālajām reformām tiktu pieņemti straujāk un ātrāk, vienlaikus saglabājot politisko stabilitāti un veicinot vienotāku un aktīvāku valdības darbu. Tāpat sēdes laikā sniegtie informatīvie ziņojumi, kas iekļauti prezidenta noteiktajā darba kārtībā, plānoti kā uzziņas avots sabiedrībai par veiktajām reformām, it īpaši veselības un izglītības jomā.

Zatlers iepriekš norādīja, ka šodienas sēdes rezultāts varētu parādīt valdības vienotību un stabilitāti. "Ja pēc sēdes valdība iznāk kā viena komanda ārā, tas būs šīs sēdes panākums. Jo šobrīd vairāk nekā jebkad valstī ir vajadzīga vienota valdība ar vienotiem mērķiem," vērtēja prezidents.

Tāpat V. Zatlers uzskata, ka līdz šim strukturālās reformas, kuras sāktas valsts pārvaldē, izglītībā un medicīnā nav pietiekami skaidrotas sabiedrībai. Tā viņš norādīja šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes".

"Cilvēkiem šobrīd reformas nozīmē algu, pensiju sarukšanu un dzīves līmeņa pasliktināšanos," sacīja Zatlers, norādot, ka sabiedrībai ir jāskaidro, ko labu reformas dos. "Man ir jāzina, ka mana bērna skolu slēdz tādēļ, lai viņš siltā autobusā, ātri varētu nokļūt citā, labāk aprīkotā slokā, kurā viņš varēs mācīties labāk, " kā piemēri intervijā minēja Zatlers. Ja sabiedrība zinās, ko no reformām iegūs, tad cilvēki būs daudz mierīgāki, pārliecināts Prezidents.

Viens no sāpīgākajiem jautājumiem, ko šodienas intervijā akcentēja prezidents, ir kārtējā kavēšanās ar nākamā gada valsts budžeta veidošanu. Viņš brīdina, ka valdības nespēja srādāt ar budžetu operatīvi, var novest pie situācijas, kad Saeimā šis vitāli svarīgais dokuments nonāk pašā pēdējā brīdī un deputātiem neatliek laika par to spriest.

Pirms prezidenta sasauktās valdības sēdes notiks arī otrdienās ierastā Ministru kabineta sēde. Šoreiz tā sāksies plkst.11.

Svarīgākais