JL un TP viens otru provocē, bet ar konkrētiem soļiem nogaida

© Raitis Plauks, f64

Premjera partijas Jaunais laiks politiķiem pirmdien koalīcijas partneru apspriedē bija nostiprinājies iespaids, ka pie sarunu galda nesēž īstie lēmumu pieņēmēji, kas nosaka, kādi patiesībā būs Tautas partijas (TP) tālākie soļi.

Sestdien draudi Valda Dombrovska (JL) valdībai izskatījās reālāki nekā iepriekš, jo visas pazīmes liecināja, ka LPP/LC un TP tuvinājušas pozīcijas un varētu būt panākta vienošanās par jaunas valdības izveidi. Tomēr pirmdien pēc koalīcijas apspriedes TP Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece runāja samiernieciski, uzteica premjera iesniegto 2010. gada budžeta apstiprināšanas grafiku, kas apliecinot, ka pie tā sācies nopietns darbs, un atkārtoja Valsts prezidenta teikto, ka otrdienas valdības ārkārtas sēde parādīs, cik vienota ir koalīcija. Tā gan varētu būt tikai TP taktika, lai nedotu iemeslu sev pierakstīt valdības gāzēju nodomus. Vairāki politiķi nedēļas nogalē Neatkarīgajai izteica vērtējumus, ka no pēdējo nedēļu notikumiem secināms: "tiek sperti konkrēti soļi, lai JL izprovocētu un valdība kristu".

JL līdere Solvita Āboltiņa pirmdien atgādināja "TP cinismu" savulaik, izmantojot par ieganstu budžetu, gāžot gan Induļa Emša, gan Ivara Godmaņa valdības, kurās abās par budžeta izstrādi atbildīgā finanšu ministra pienākumus pildīja TP pārstāvis. Politiķe atgādināja, ka starptautiskie aizdevēji vēro, cik stabila ir valdība, un, iespējams, parādīt viņiem koalīcijas nestabilitāti esot TP mērķis, lai novestu situāciju līdz lata devalvācijai. Valdības gāšanai S. Āboltiņa saredz trīs scenārijus – vai nu TP to panāks ar destruktīvu ikdienas darbu, uzdrīkstēsies pieprasīt V. Dombrovska demisiju, vai nenobalsos par budžetu. "JL darīs visu, lai valdība būtu rīcībspējīga un nostrādātu līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām," viņa uzsvēra.

Par to, ka JL un TP cenšas pārbaudīt viens otra izturību, liecināja arī V. Dombrovska lēmums jau uz ceturtdienas plenārsēdi Saeimā virzīt grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli, kas paredz mājokļa nodokļa ieviešanu. Pret to ir gan TP, gan opozīcijā esošā LPP/LC, un koalīcijai nepietiek balsu tā nodošanai izskatīšanai komisijās. Premjers tā arī neatbildēja uz vairākkārt uzdotu jautājumu, kādus secinājumus par savas valdības stabilitāti izdarīs, ja TP nobalsos pret. "Valdība ir stabila. Jebkura valdība ir tik stabila, cik stabila ir koalīcija, un šobrīd neviena partija nav paziņojusi, ka to pamet," teica V. Dombrovskis. Tā vietā JL paziņoja par TP piekāpšanos savu pozīciju vēlreiz pārskatīt pirmdienas vakarā partijas valdes sēdē. Tikmēr TP savu pozīciju par mājokļa nodokļa ieviešanu valdes sēdē nemainīja un, kā uzsvēra tās pārstāvji, to arī nebija solījuši darīt koalīcijas partneriem.

Svarīgākais