Bičkovičs par ģenerālprokurora vietas izpildītāju iecels Arvīdu Kalniņu

© f64

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs ir nolēmis sagatavot rīkojumu par ģenerālprokurora vietas izpildītāju no 11.maija iecelt Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokuroru Arvīdu Kalniņu.

Juridisks dokuments vēl gan neesot tapis, taču Bičkovičs gatavošot rīkojumu par Kalniņa iecelšanu par ģenerālprokurora pienākumu izpildītāju.

Kalniņš aģentūrai LETA sacīja, ka, stājoties ģenerālprokurora pienākumu izpildītāja amatā, viņam galvenā prioritāte būs nodrošināt iestādes raitu, ritmisku darbu. Vaicāts, vai viņš būtu gatavs arī kandidēt ģenerālprokurora amatam, Kalniņš uzsvēra, ka šāds priekšlikums viņam nav izteikts un viņš par šādu jautājumu vispār neesot domājis.

Bičkovičs pastāstīja, ka šodienas tikšanās laikā ar ģenerālprokuroru Jāni Maizīti pārrunāta aktualitāte "numur viens" - Maizīša pilnvaru termiņa beigas. Bičkovičs lūdzis Maizītim izstāstīt par prioritārajām iesāktajām lietām iestādē, kuras būtu jāturpina pirmām kārtām un kas ir neatliekamas.

AT priekšsēdētājs atkārtoti uzsvēra, ka līdz 11.maijam jauns kandidāts ģenerālprokurora amatam netiks nosaukts. Bičkovičs atklāja, ka ir piekritis nākamnedēļ piedalīties tikšanās reizē pie Valsts prezidenta Valda Zatlera, kur kopā ar Saeimas frakciju deputātiem tiks pārrunāti jautājumi par ģenerālprokurora iecelšanas amatā kārtību. Iespējams, pēc šīs tikšanās varēs iegūt arī kādus secinājumus, teica Bičkovičs. Viņš gan strikti norādīja: "Man neviens nevar lūgt vai piespiest tur nosaukt kāda konkrēta kandidāta vārdu."

Rezumējot Maizīša darbu ģenerālprokurora amatā, Bičkovičs pateicas par paveikto desmit gadu garumā. Viņš uzskata, ka Maizīša atkārtota virzīšana ģenerālprokurora amatam jau ir zināms darba novērtējums.

Ģenerālprokurors Maizītis pēc tikšanās ar AT priekšsēdētāju žurnālistiem sacīja, ka pirmdien ir viņa pēdējā darba diena, kad pēcpusdienā viņš plānojis pateikt paldies saviem padotajiem. Tikai otrdien pamostoties viņš domās, ko darīt tālāk. Līdz šim viņš nevienu darba piedāvājumu neesot saņēmis, taču mājās sēdēt viņš nevēlas un grib strādāt Latvijas valsts labā.

Maizītis arī uzsvēra, ka viņam ir visai lieli ierobežojumi darba piedāvājumu izskatīšanā, jo saskaņā ar likumu viņš divus gadus nevar strādāt uzņēmējsabiedrībās, attiecībā pret kurām kā ģenerālprokurors pēdējo desmit gadu laikā ir pieņēmis kādus lēmumus. "Darba iespēju loks ir ļoti ierobežots," atzina Maizītis.

Ģenerālprokurors vēl nezina, ko darīs tad, kad viņa pilnvaru termiņš būs beidzies. Ja līdz nākamās nedēļas trešdienai viņam netiks izteikti kādi darba piedāvājumi, Maizītis rakstīs iesniegumu par došanos izdienas pensijā.

Kā ziņots, 11.maijā beidzas Maizīša ģenerālprokurora pilnvaras. Bičkovičs Maizīti apstiprināšanai ģenerālprokurora amatā virzīja arī trešajam termiņam, taču Saeima 15.aprīlī viņa kandidatūru noraidīja.

Tagad AT priekšsēdētājs joprojām nezina, kad varētu otrreiz nosaukt savu izvēlēto ģenerālprokurora amata kandidātu. Kā potenciālie kandidāti tiek vērtēti AT tiesneši, Satversmes tiesas tiesneši un prokurori, tostarp arī pašreizējais ģenerālprokurors Maizītis. Bičkovičs cer, ka spēs palikt neatkarīgs, izvērtējot kandidātus. Nekādus konkrētus kandidātu vārdus AT priekšsēdētājs pagaidām neatklāj.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais