Saeima noraida TP priekšlikumu likvidēt Valsts kanceleju

Saeima šodien noraidīja Tautas partijas (TP) frakcijas sagatavotos grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredzēja no šā gada 1.septembra reorganizēt Valsts kanceleju, pievienojot to Tieslietu ministrijai.

Par šī likumprojekta nodošanu komisijām nobalsoja 36 deputāti, pret bija 42, atturējās - 15.

TP bija iecerējusi, ka no 2010.gada 1.septembra Tieslietu ministrija organizatoriski nodrošinās Ministru kabineta darbu, kā arī koordinēs un pārraudzīs Ministru kabineta un Ministru prezidenta lēmumu izpildi.

Visas funkcijas, kas nav saistītas ar Ministru prezidenta ikdienas darbības nodrošināšanu, pēc TP domām, būtu nododamas citām ministrijām. Savukārt Ministru prezidenta ikdienas darbības nodrošināšanai un valdības sēžu organizēšanai būtu jāstiprina Ministru prezidenta birojs.

Dažādi līdz šim publiski izskanējušie fakti, pēc TP domām, parāda premjera nespēju ieviest kārtību Valsts kancelejas darbībā. Piemēram, atsevišķi Valsts kancelejas darbinieki savā pamatdarbā nav bijuši līdz pat trim mēnešiem, jo piepelnījušies citur. Fakts, ka šāda situācija ir iespējama, vēlreiz apliecina, ka Valsts kancelejas administratīvais aparāts ir "uzpūsts", uzskata TP.

TP uzskata, ka nepieciešams pārskatīt Valsts kancelejas funkcijas, jo liela daļa no tām dublējoties ar Tieslietu ministrijas funkcijām. Arī ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) jau pagājušā gada vasarā tika izteicies, ka Valsts kanceleja vairs nav nepieciešama.

TP aicināja Saeimu rīkoties nekavējoties, jo šāda lēmuma pieņemšana esot būtiska 2011.gada budžeta kontekstā.

2008.gadā vidējais darbinieku skaits Valsts kancelejā bija 169, pērnā gada vidū darbinieku skaits tika samazināts līdz 135, bet patlaban Valsts kancelejā strādā 121 darbinieks.

Svarīgākais