Veselības ministra amatam varētu virzīt "E.Gulbja laboratorijas" līdzīpašnieku Gavaru [papildināta]

Vakantajam veselības ministra amatam varētu tikt virzīts "E.Gulbja laboratorijas" līdzīpašnieks Didzis Gavars, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Gavaram, kurš nav nevienas partijas biedrs, jau esot bijusi saruna arī ar premjeru Valdi Dombrovski (JL).

Valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai LETA uzsvēra, ka premjers jaunu veselības ministra amata kandidātu [Gavaru] vēl nav nominējis un kandidātu izvērtēšanas process turpinās. Tad, kad būšot skaidrs kandidāts, kuram ir visas koalīcijas atbalsts, viņa vārdu premjers publiskošot.

Patlaban Dombrovskis ir devies uz Vāciju un Latvijā atgriezīsies piektdienas vakarā.

Tomēr vairāki koalīcijas politiķi aģentūrai LETA anonīmi atklāja, ka Gavars Saeimas kuluāros tiek apspriests kā nopietna un reāla kandidatūra veselības ministra amatam, turklāt par viņu saņemtās atsauksmes esot pozitīvas.

Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka partija Gavaru nepazīstot, taču, ja viņš tiks izvirzīts oficiāli ministra amatam, labprāt vēlētos ar viņu tikties.

Partijas "Jaunais laiks" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis informēja, ka pēc maija brīvdienām varētu uzklausīt koalīcijas partiju viedokļus un, ja noskaņojums būšot pozitīvs un Gavaru atbalstošs, tad viņš tikšot aicināts uz tikšanos ar politiķiem.

Aģentūrai LETA pats Gavars sacīja, ka pagaidām situāciju viņš nevēloties komentēt, jo nekas vēl neesot zināms. Viņš sacīja, ka būs gatavs runāt un runās tad, ja "lietas attīstīsies" un viņš veselības amata kandidātam tiks oficiāli izvirzīts.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Gavars ir dzimis 1966.gadā, un 1992.gadā beidzis Latvijas Medicīnas akadēmiju. 2001.gadā viņš ir kandidējis Jūrmalas domes vēlēšanās no Latvijas Zaļās partijas saraksta.

Gavars ir ticis minēts dažādu masu mediju veidotajos Latvijas miljonāru sarakstos.

Gavaram pieder 57,03% daļu SIA "E.Gulbja laboratorija", kurā viņš ir arī valdes loceklis. Viņš ir SIA "5M" valdes loceklis ar 20% kapitāldaļu šajā uzņēmumā, kā arī Gavaram pieder kapitāldaļas "E.Gulbja holdingā".

Gavars ir Veselības aprūpes un darba devēju asociācijas biedrs.

Kā ziņots, mazākumā nonākušajai valdošajai koalīcijai jau ilgāku laiku neizdodas vienoties par veselības ministra amata kandidātu, kuram būtu iespējams nodrošināt Saeimas vairākuma atbalstu.

Pēdējā kandidāte šim amatam bija "Pilsoniskās savienības" (PS) Rīgas domniece Antra Sakne, taču viņas kandidatūrai koalīcijas partiju starpā nebija vienprātīga atbalsta, tāpēc PS paziņoja, ka vairs neuztur viņas kandidatūru, jo Saeimā nav vienota viedokļa par Sakni veselības ministra amatā.

PS priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis norādīja, ka pēc nevienprātīgā balsojuma par ģenerālprokuroru partijai esot bažas, vai neatkārtosies līdzīgs scenārijs, tādēļ Sakne amatā pagaidām netiks virzīta. Vēlāk PS izplatīja paziņojumu, kurā vēlreiz pauda pārliecību, ka "Sakne ir piemērota un profesionāla veselības ministra kandidāte", un paziņoja, ka citu kandidātu šim amatam neizvirzīs.

Atbalstu PS kandidātei veselības ministra amatam Saknei bija paudusi Zaļo un zemnieku savienība.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) ir norādījis: kandidāts uz veselības ministra amatu var būt gan jomas speciālists, gan arī administrators, taču optimāli būtu, ja viņš pārvaldītu abas šīs sfēras.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Sakne dzimusi 1969.gadā. Viņa ieguvusi veselības zinātņu maģistra grādu Latvijas Universitātē, kā arī ekonomikas zinātņu doktora grādu Latvijas Universitātē. Strādājusi Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē. 2009.gadā ievēlēta Rīgas domē no PS saraksta.