Čakša atcēlusi savu atvaļinājumu, jo ģimenes ārstu streiks joprojām nebeidzas

© Romāns Kokrašovs/f64

Izvērtējot esošo situāciju un steidzami risināmos jautājumus veselības nozarē, veselības ministre Anda Čakša atcēlusi savu atvaļinājumu, pavēstīja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Agnese Zarāne.

Viņa informēja, ka pagājušās nedēļas beigās Čakša nosūtīja vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) ar lūgumu atcelt iepriekš plānoto atvaļinājumu no 11.jūlija līdz 21.jūlijam.

Jau ziņots, ka šodien, tiekoties Čakšai, Kučinskim un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidentei Sarmītei Veidei, vienošanās par streika pārtraukšanu netika panākta.

Kā žurnālistiem norādīja Kučinskis, puses joprojām nevar vienoties par kapitācijas naudas palielināšanu, tāpēc šis jautājums rīt tiks nodots Veselības nozares stratēģiskajai padomei.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Svarīgākais