Krievijas ārlietu ministrs Lavrovs atcēlis vizīti Rīgā, jo Latvijai nav ārlietu ministra kandidāta

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs © AP

Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova vizīte uz Rīgu, kas tika ieplānota aprīļa beigās, ir atcelta, TV3 raidījumam "Nekā personīga" sacīja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Riekstiņš sacīja, ka Lavrovs Latviju neapmeklēs, jo nav atrasts jaunais ārlietu ministra amata kandidāts.

"Tā nu ir sakritis, ka aprīļa laiks ir pārmaiņu laiks Latvijā un es vienkārši prognozēju, ka aprīļa beigās Lavrovs te neatbrauks," sacīja ministrs.

Jau ziņots, iepriekš intervijā aģentūrai LETA Riekstiņš sacīja, ka Lavrovs vizītē Latvijā varētu ierasties šā gada aprīlī vai maijā.

Toreiz ministrs sacīja, ka notiekot darbs pie vizītes saturiskās puses, proti, aptuveni desmit līgumprojektiem, kas atrodas dažādās saskaņošanas stadijās. Riekstiņš bija pārliecināts, ka daļu no tiem izdosies parakstīt, Lavrovam ierodoties Rīgā.

Tomēr Riekstiņš bija skeptisks par iespēju vizītes laikā parakstīt ilgi skaņoto līgumprojektu par investīciju aizsardzību un veicināšanu, jo ekspertu sarunas nav devušas abām pusēm pieņemamu rezultātu. Problēmas sagādā Krievijas nevēlēšanās attiecināt uz Latvijas investīcijām tos pašus noteikumus, kas tiek attiecināti uz pašu krievu investīcijām.

"Teorētiski mēs varētu piekrist Krievijas piedāvājumam, bet Latvijas investoru veiktajām investīcijām Krievijā nebūtu vienāds aizsardzības līmenis kā krievu pašu veiktajām investīcijām. Pēc būtības šādam līgumam jēgas vai pievienotās vērtības nav. Tad tas ir līgums bez pozitīva pienesumu," skaidroja ministrs, minot, ka arī nevienai citai Eiropas Savienības dalībvalstij pēdējā laikā nav izdevies ar Krieviju noslēgt šādu līgumu.

Savukārt attiecībā uz otru būtiskāko no līgumiem par dubulto nodokļu neaplikšanu Riekstiņš bija pozitīvāk noskaņots. Pagājušā gada beigās Latvija saņēmusi pēdējos Krievijas puses priekšlikumus un akceptējusi tos. Krievija ir informēta, ka mūsu valsts ir gatava līgumu parakstīt. Tagad viss atkarīgs no tā, cik ātri Krievijai izdosies veikt visas nepieciešamās iekšējās procedūras līguma parakstīšanai.

Iepriekš notikušajās Latvijas un Krievijas ārlietu ministriju politiskajās konsultācijās panākta vienošanās, ka Krievijas ārlietu ministrs vizītē Latvijā varētu ierasties šā gada pavasarī.