Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saskaņas centra partijas pārtop par vienu – Saskaņu

© f64

Politisko apvienību Saskaņas centrs veidojošās partijas – Tautas saskaņas partija, Jaunais centrs un Sociāldemokrātiskā partija –, apliecinot ciešāku sadarbību, kļūs par vienotu partiju – Saskaņa, tādējādi noslēdzot konsolidācijas procesu un kļūstot par monolītu organizāciju.

Šodien paredzēts pirmais šīs partijas kongress. Partijas programma balstīšoties sociāldemokrātiskajā ideoloģijā, kas līdz šim Latvijas politikā galvenokārt bija tikai LSDSP karogs.

Juridiski kā partija Saskaņa gan tika reģistrēta jau 10. februārī, balstoties uz visu trīs partiju lēmumu iepriekšējos kongresos. Taču šodien būs faktiskā Saskaņas dibināšana, kad tiks apspriesta partijas programma un aplēsts partijas biedru pulks. Proti, organizācijai jātiek skaidrībā, cik liela daļa no līdzšinējo partiju biedriem būs arī Saskaņas atbalstītāji. Partijas valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs stāstīja, ka līdz šim jau notikušas biedru aptaujas un no aptuveni 4000 līdzšinējo apvienību veidojušo partiju biedru vairāk nekā 2500 ar savu parakstu jau apliecinājuši dalību Saskaņā.

Saskaņas centru veidojošās partijas parlamentā līdz šim vienmēr bijušās opozīcijā, taču arvien vairāk šis politiskais spēks sevi pozicionē kā varas partija. Pirmais pārliecinošais solis ceļā uz to bija triumfs pēdējās pašvaldību vēlēšanās, pēc kurām Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs kļuva par galvaspilsētas mēru. Tagad, domājot par nākamajām vēlēšanām, Saskaņa sev izvirzījusi mērķi kļūt par 10. Saeimas lielāko frakciju. To, ka šī iecere nav utopiska, apliecina Saskaņas centra reitingi, kurus jau vairākus gadus nav pārspējusi neviena cita partija. Kā galvenais šī politiskā spēka premjera kandidāts tiek minēts J. Urbanovičs, taču pretendenti tiek gatavoti arī ministru portfeļu nešanai. Jau pērnā gada kongresā J. Urbanovičs solīja izveidot Saskaņas centra ēnu kabinetu. Toreiz potenciālos ministrus viņš sauca piesardzīgi, norādot, ka konkurence būšot jāiztur arī pašas partijas iekšienē. Arī tagad uz vienu posteni partijas pārstāvji min pat vairākus kandidātus. Piemēram, labklājības ministra amatam tiek minēts Sergejs Dolgopolovs, Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs un arodbiedrību pārstāve Vineta Sprugaine, bet, piemēram, uz iekšlietu ministra amatu pretendējot Rīgas domnieks Jānis Ādamsons un bijušais Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes šefs Leonīds Bogdanovs. Savukārt par tieslietu ministru varētu kļūt Saeimas deputāts Valērijs Agešins vai bijušais Valsts civildienesta pārvaldes priekšnieks Māris Skudra. Galīgā izvēle būšot atkarīga no pašu kandidātu spējas sevi pierādīt. Arī šodienas kongresā plānots, ka vismaz daļa no viņiem uzstāsies ar priekšlasījumiem par savu nozari.

Jāpiebilst, ka Saskaņas centrs kā partiju apvienības zīmols vēl netiks atmests pavisam. Kā sadarbības partneri Saskaņai joprojām būs līdzšinējie sabiedrotie – Daugavpils pilsētas partija un Latvijas Sociālistiskā partija, kuras Saskaņā kā partijā neiekļausies.