Latvijā joprojām populārākie politiskie spēki - "Vienotība", SC un ZZS

Aprīlī Latvijā populārākie politiskie spēki ir "Vienotība", "Saskaņas centrs" (SC) un "Zaļo un zemnieku savienība" (ZZS), šodien ziņo portāls diena.lv.

Kā liecina "Latvijas faktu" aptauja, par "Vienotību" aprīlī būtu gatavi balsot 17% aptaujāto pilsoņu, kas ir nedaudz mazāk par martā fiksētajiem 17,6%.

Tālāk seko SC, par kuru balsotu 16,2%, bet trešā ir ZZS, kuru atbalstītu 7,4%.

"Latvijas faktu" direktors Aigars Freimanis norāda, ka secība saglabājusies tāda pati kā iepriekšējā mēnesī - "Vienotība" saglabājusi lielāko atbalstu, otra populārākā ir SC, kas, viņaprāt, ir fenomens jau četru gadu garumā, trešā - ZZS, kas viņa vērtējumā ir fenomens "ar mistikas piedevu" - partija neuzstāda dienaskārtību, bet kā partneris tomēr spēj saglabāt lielu atbalstu.

Aptauja rāda, ka par Tautas partiju (TP) aprīlī būtu gatavi balsot 1,9% aptaujāto pilsoņu, pretēji 2,7% martā. Tikmēr LPP/LC popularitāte nedaudz augusi - martā to atbalstītu 2,6%, bet aprīlī - 3,3%.

Freimanis norāda, ka TP kritums turpinās, bet "vairs nav kur krist". Viņš izmaiņas skaidro ar to, ka acīmredzot pēc partijas mēģinājuma atjaunot savu ietekmi un tās līdera Andra Šķēles atgriešanās, kad izdevās gūt niecīgu vēlētāju atbalstu, nebija revolucionāru pārmaiņu un šajā ziņā iestājās emocionāls atslābums. "Lojālo vēlētāju loks ir neliels, un tas varbūt izskaidro, kāpēc TP, kādreiz būdama varas partija, tagad gatava apvienot spēkus ar LPP/LC," teica Freimanis.

Savukārt LPP/LC atbalstītāju skaita pieaugumu viņš sliecas skaidrot ar to, ka partijai, atliekot lēmuma pieņemšanu par iesaistīšanos Valda Dombrovska (JL) valdībā, ar to izdevās vērienīgi piesātināt mediju dienaskārtību. "Tā bija partijas komunikācijas stratēģijas veiksme," vērtē sociologs.

Uz "Dienas" jautājumu, vai, viņaprāt, TP un LPP/LC atbalstītāju skaitu var rēķināt kopā, lai gan uz aptaujas brīdi partijas vēl nebija oficiāli paziņojušas par spēku apvienošanu pirms gaidāmajām vēlēšanām, viņš atzina, ka var mēģināt matemātiski skaitīt kopā. Saskaņā ar aprīļa aptauju abām partijām kopā būtu nedaudz vairāk nekā 5% piekritēju. Viņš arī izteica šaubas, ka šo partiju atbalstītāju skaits varētu būtiski mainīties, ja tās paziņo par kopīga saraksta veidošanu, jo to elektorāts ir mazs un lojāls, partiju atbalstītāji saglabājuši uzticību arī tik sliktos laikos un viņus neatgrūž partiju lēmumi. Politikā izmēram ir nozīme, un, ja viņiem izdodas radīt iespaidu, ka ir lieli, var vairāk vai mazāk iezīmēties 5% zonā, komentēja Freimanis.

Aptauja arī rāda, ka aprīlī nedaudz audzis to cilvēku īpatsvars, kas vēl nav izlēmuši vai nezina, kā balsos. Tādu bija 24,9% (martā - 22,3%). Savukārt 17,1% atbildējuši, ka nepiedalītos vēlēšanās.

Iedzīvotāji aptaujāti no 9.aprīļa līdz 19.aprīlim, kopumā aptaujāti 1012 Latvijas pilsoņi.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais