Bijušie tiesneši: Maizītis nav vienīgā kandidatūra

Jānis Maizītis nav vienīgā kandidatūra ģenerālprokurora amatam, norāda Neatkarīgās aptaujātie bijušie augstākā ranga tiesneši.

Turpinot izzināt profesionāļu viedokļus saistībā ar sorosiešu uzsākto kampaņu par J. Maizīša atkārtotu virzīšanu un pārvēlēšanu amatā atklātā balsojumā Saeimā, Neatkarīgā šoreiz aptaujāja bijušos tiesnešus. Viņi vienprātīgi atzina, ka J. Maizītis nav vienīgā kandidatūra, un norādīja, ka Augstākās tiesas priekšsēdētājam, pirms vēlreiz paziņot ģenerālprokurora amata kandidātu, rūpīgi jāizvērtē situācija.

Murgam līdzīgi

Bijušais Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājs Jānis Muižnieks, runājot par parakstu vākšanas kampaņām saistībā ar J. Maizīša ievēlēšanu, teica: "Tas, kas šobrīd notiek publiskajā telpā, līdzinās murgam. Pirms dažām dienām vienā no portāliem bija lasāms Aināra Šlesera raksts par pašreizējo situāciju valstī. Nav šaubu, ka šo rakstu viņam kāds bija palīdzējis sarakstīt, taču tur viss bija apbrīnojami pareizi pateikts. Rodas jautājums – par ko tad īsti šobrīd notiek cepšanās? Ja mēs diskutējam par to, vai deputātiem vajadzēja balsot atklāti vai aizklāti – tas ir politikas jautājums. Saeimas kārtības rullī ir noteikti aizklātie balsojumi. Nav runa par Maizīti, Pētersonu, Bērziņu vai Kalniņu, bet mainīt likumu vienai personai nav pareizi. Strīdos par to, kā deputātiem jābalso, atgādinu, ka mūsu sabiedrībai ir ļoti īsa atmiņa. Tika bļauts arī par to, ka frakcijas vadītājs rāda īkšķi uz augšu vai uz leju. Tad, lūk, deputāti balsojot kā mašīnas. Tika bļauts arī par to, ka deputāti bez ierunām nobalso par valdības sagatavotajiem likumprojektiem. Tagad tiek bļauts par to, ka deputāti, balsojot aizklāti, balsojuši nevis pēc frakcijas vadītāja vai valdības norādījumiem, bet gan balstoties uz savu personīgo viedokli. Vienlaikus runājot par parakstu vākšanu – demokrātijā drīkst vākt parakstus. Taču savāktie paraksti deputātiem nav un nevar būt saistoši. Tie var būt saistoši tikai tad, ja tiek izsludināts referendums."

Visneatkarīgākais balsojums

Vaicāts par Valsts prezidenta Valda Zatlera nievājošajiem izteikumiem, ka deputātiem, balsojot par J. Maizīti, trūcis tiesiskās izpratnes, J. Muižnieks skaidroja: "Deputātiem tiesiskā izpratne ir tāda, kāda tā ir mums visiem. Izpratne katram ir sava. Balsojot par vai pret Maizīti, viņi balsoja atbilstīgi katrs savai izpratnei. Viņi balsoja neatkarīgi, jo tas bija slēgtais balsojums. Slēgtajā balsojumā deputāts jūtas visneatkarīgāk. Tad var balsot ne tā, kā lemj frakcija, bet tā, kā saka viņa sirdsapziņa."

Runājot par J. Maizīti kā vienīgo iespējamo kandidātu, J. Muižnieks norādīja: "Principā nepareiza pieeja ir piedāvāt vairākus kandidātus. Jāpiedāvā viens variants. Ja to izbrāķē, jāpiedāvā otrs. Bičkovičs vienlaikus nevar izvēlēties divus kandidātus. Ja Saeima saka, ka tas neder, likumā nav aizliegts viņu virzīt atkārtoti, bet, cik tas ir pareizi vai nepareizi, ir cits jautājums."

Kampaņa nedrīkst ietekmēt!

Bijusī Augstākās tiesas senatore Valda Eilande skaidroja, ka notiekošā kampaņa par J. Maizīša ievēlēšanu nav uzskatāma par viedokļa uzspiešanu vai spiediena izdarīšanu uz I. Bičkoviču. Vaicāta, ja viņa būtu Augstākās tiesas priekšsēdētāja, vai šāda kampaņa ietekmētu viņas lēmumus, V. Eilande atbildēja: "Noteikti ne."

Vaicāta, vai viņa I. Bičkoviča vietā ņemtu vērā kampaņā pausto viedokli, senatore skaidroja: "Par to neesmu domājusi, bet situāciju noteikti objektīvi izvērtētu. Es televīzijā 100. pantā jau paudu savu viedokli, ka, manuprāt, simts tautas vēlētiem pārstāvjiem ir cits atklātības līmenis, salīdzinot ar sētniekiem un citām profesijām. Tauta, kura vēlējusi savu pārstāvi, ir tiesīga zināt viņa viedokli un uzskatus. Es Bičkoviča vietā objektīvi izvērtētu situāciju un izanalizētu paustajos viedokļos norādītos argumentus."

Vaicāta, vai viņa virzītu J. Maizīša kandidatūru balsošanai Saeimā otro reizi, V. Eilande norādīja: "Ja es uzskatītu, ka tas ir labākais variants, tad jā. Pats fakts, ka kandidāts tiek virzīts atkārtoti, man kā Augstākās tiesas priekšsēdētājam nebūtu šķērslis."

Vaicāta, vai J. Maizītis ir vienīgā ģenerālprokurora amata cienīgā kandidatūra, viņa teica: "Nē, nav! Nav neaizstājamu cilvēku! Augstākās tiesas priekšsēdētājs var atrast arī citu kandidatūru. Domāju, ka, virzot Maizīti pirmo reizi, Bičkovičs noteikti apsvēra arī citus variantus. Es nepieļauju tādu iespēju, ka viņš par citiem variantiem nedomāja.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais