Bičkovičs negrib otrreiz apdedzināties

© Gatis Gierts, f64

"Piekrītu viedoklim, ka neviens cilvēks nav neaizstājams. Ģenerālprokuratūra ir stabila iestāde, kas var kādu brīdi strādāt arī bez vadītāja," pēc tikšanās ar prezidentu Valdi Zatleru secina Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Pārrunājot nākamā ģenerālprokurora amata kandidāta virzīšanu, viņš nolēmis, ka prokuratūras vadītājs jāatrod pirms Saeimas vēlēšanām. Tomēr apsolīt, ka tas notiks līdz Jāņiem, viņš nevar. Savu izvēli AT priekšsēdētājs paziņos, tiklīdz būs sapratis, kāpēc pirmā kandidatūra izgāzās.

Saeimā aukstu ūdens šalti saņēmušajam Jānim Maizītim kategorisku nē I. Bičkovičs pagaidām nav pateicis, taču šaubās par atkārtotu virzīšanu. Galvenie kandidāta kritēriji, tāpat kā līdz šim, būs profesionalitāte, spēja pieņemt patstāvīgus lēmumus un vadīt lielu kolektīvu. Īpašu uzmanību AT priekšsēdētājs pievērsīs faktam, cik reāla ir iespēja, ka arī Saeimā viņa izvēle gūs atbalstu. "Maizītis manās acīs kvalitāti nav zaudējis, bet virzīt kandidātu tikai virzīšanas pēc es negrasos. Protams, esmu sarūgtināts, ka manu izvēli neapstiprināja," atklāts ir I. Bičkovičs. Jaunā pretendenta vārds taps zināms pēc 11. maija, kad J. Maizītim beigsies ģenerālprokurora pilnvaras.

Gan I. Bičkovičs, gan V. Zatlers saņēmis petīciju, kurā lūgts steigšus J. Maizīti virzīt atkārtotam balsojumam. Valstsvīru rokās nonākusi arī līdzīga satura vēstule, kuru parakstījis 291 prokurors. J. Maizīša padotie lūdz izvērtēt iespēju arī turpmāk ģenerālprokurora krēslā redzēt esošo priekšnieku. Ja šī prasība netiks izpildīta, prokuroriem ir bailes, ka Latvijas tiesu vara, tās objektivitāte un neatkarība būs apdraudēta. Vairāki eksperti iepriekš norādījuši, ka ar šo petīciju starpniecību uz I. Bičkoviču un Saeimu tiek izdarīts pārāk liels spiediens, kas ir daudz reālāks demokrātijas apdraudējums. Arī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze uzskata, ka J. Maizīša neievēlēšanu veicinājis spiediens viņam sniegt paziņojumus par gatavību darīt šo darbu vēl trešo termiņu. "Pirms balsojuma Saeimā daudz palīdzēja arī Jāņa Dombura raidījums televīzijā, kur Maizītis izskatījās ļoti nepārliecinoši," raidījumā 900 sekundes komentējis G. Daudze.

AT priekšsēdētājs petīcijas un citas vēstules neuztver kā spiedienu un uzsver, ka tās neietekmēs viņa turpmāko rīcību. Kolektīvus argumentus, kas būtu negatīvi pret J. Maizīša kandidatūru, viņš pagaidām nav saņēmis, taču norāda, ka šāda informācija ir atrodama internetā.

Latvijā

Konkurences padome (KP) šogad 17.oktobrī tiešsaistes seminārā "Kas jāzina, sadarbojoties ar ražotāju un piegādātāju?" informēs par aizliegtiem pārtikas preču tirdzniecības prakses veidiem piegādātāja un pircēja sadarbībā, liecina informācija KP tīmekļvietnē.

Svarīgākais